Kultúra
színház (színház)

Ősbemutató a veszprémi Petőfi Színházban

Buthy Lilla

2013. 09. 23. 12:00

Hedry Mária költő, író Tündér Míra című mesejátékának vasárnapi ősbemutatójára készül a Veszprémi Petőfi Színház vasárnap. A darab üzenete mai probléma: a vizek tisztaságának megőrzése.

A Tündér Míra klasszikus mesejáték forma, sok fordulattal, mesei elemekkel, mondanivalója viszont napjaink legégetőbb problémája: a környezetszennyezés, azon belül is a vizek tisztaságának megőrzése – mondta Hedry Mária hétfőn az MTI-nek. Az írónő fontosnak nevezte, hogy már gyerekkorban tudatosodjon: a víz érték, amit őrizni kell.

A mese története szerint Holnemvolt ország király palotájába egy viharos éjszakán egy különös alak érkezik, aki aztán a király minisztere és főtanácsadója lesz. Amikor megérkezik, a kerti virágok kővé válnak, Tündér Rózsa királynénak pedig nyoma veszik.

A király születésnapjára leányától, Mírától egy korsó vizet kap, amin az apa éktelen haragra gerjed és száműzi a lányt. Később Lodovico miniszter ráveszi a kapzsi királyt, hogy a vizeket arannyá és drágakövekké változtassák.

Emiatt az élővilág, a növények és az állatok elpusztulnak, majd az emberek is megbetegednek, közöttük a király fia, Danika.

A bajt tetézi, hogy a gonosz varázslat miatt a Tenger megfenyegeti a királyt, hogy ha nem adja vissza, amit elvett, elnyeli Holnemvolt országot.

Ekkor érkezik vissza az országba az álruhás királylány, aki segítőjével, Jankóval, a halászfiúval számos megpróbáltatáson, kalandon (sárkány, varázskút) keresztül eljut a palotába, hogy elhozza a megoldást.

“Remélem, a darab költői áttűnése mindenkit megérint: a csodaszép díszletek, jelmezek segítenek megteremteni a hatást” – fogalmazott Hedry Mária. Hozzátette: a természet nem csupán a művészetekhez áll közel, hanem elengedhetetlen az emberi kapcsolatokhoz, olyan minőség, amit óvnunk kell, már gyerekkortól – ezt üzeni a Tündér Míra.

A darab díszlet- és jelmeztervezője Libor Katalin, koreográfusa Sümegi Petra, rendezője Juhász Róza. A főszerepeket Baranyi Péter és Gáspár Kata játssza.

Az ősbemutató vasárnap 15 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.