Kultúra

Melyik sorozat lett a legjobb?

emmy-díj, (emmy-díj, )
emmy-díj, (emmy-díj, )

A tévés műfaj legnagyobb rendezvényén, az Emmy-díjátadón a drámai kategóriában Totál szívás kiütötte a House of Cards-ot.

Az első interneten sugárzott szériának, a House of Cards című politikai thrillernek meg kellett elégednie David Fincher rendezői elismerésévelaz Emmy-díjak vasárnap esti Los Angeles-i gáláján. A legjobb drámai sorozatok kategóriájában ugyanis a Totál szívás lett nyert, amely szinte az utolsó pillanatban kapta meg az elismerést, hiszen öt szezon után közeleg a záró epizódja.

“Ezt nem gondoltam volna” – mondta Vince Gilligan, a Totál szívás szülőatyja, amikor átvette a díjat sorozatáért, amelynek főhőse, egy középiskolai kémiatanár kábítószergyártásra adja a fejét, amikor rákot állapítanak meg nála.


Fotók: AFP

A kémiatanárt alakító Bryan Cranstonnak azonban nem sikerült negyedik Emmyjét is megnyernie alakításáért. A drámai sorozatok kategóriájában a legjobb színész Jeff Daniels (Híradósok) lett, akit meglepett az elismerés. “Nem számítottam rá, általában nem nyerek semmit. Legutóbb A tintahal és a bálnáért díjazott legjobb ötvenen felüli színészként az amerikai nyugdíjasok szövetsége. Minden tiszteletem az övék, de ez azért jobb” – jegyezte meg.

A színésznők közül a díjat tavaly is elnyerő Claire Danes (Homeland) kapta meg az elismerést, aki így négy év alatt a harmadik Emmyjét gyűjtötte be, és elhalászta a díjat Kerry Washington (Botrány) elől, aki, ha nyer, az első afroamerikai győztese lett volna a kategóriának.

A House of Cards (Kártyavár) című politikai thrillernek, az első interneten sugárzott szériának, amelyet a legjobb drámai sorozatok kategóriájában Emmy-díjra jelöltek, meg kellett elégednie David Fincher rendezői elismerésével.

A nagy presztízsű televíziós díj gálaestjén a legjobb minisorozat/tévéfilm kategóriában a Túl a csillogáson című Liberace-életrajz nyert, amelynek rendezője, Steven Soderbergh és egyik főszereplője, Michael Douglas is Emmy-díjjal térhetett haza. A zongoristát alakító filmsztár a legjobb színész kategóriában legyőzte a film másik főszereplőjét, Matt Damont is. “A felét te érdemled” – mondta Douglas a mozivásznon fiatal szeretőjét alakító Damonnek.

A legjobb vígjátéksorozat – negyedik éve – a Modern család lett, amely három pár és gyermekeik kaotikus életét mutatja be. Színészeinek azonban ezúttal nem sikerült nyerniük.

A vígjátéksorozatoknál a legjobb színésznek járó díjat Jim Parsons (Agymenők) kapta, aki már harmadik Emmyjét vihette haza, a színésznők közül pedig – a tavalyi év után idén ismét – Julia Louis-Dreyfus, Az alelnök címszereplője vehette át az elismerést.

A gála egyébként meglepetéssel indult: az első díjazott, a vígjáték kategória legjobb női mellékszereplőjének járó elismerést átvevő Merritt Wever (Jackie nővér) rendkívül röviden köszönte meg a díjat. “Nagyon köszönöm. Nagyon köszönöm. Mennem kell, viszlát” – fogalmazott “beszédében”, amelyet a gála házigazdája, Neil Patrick Harris minden idők legjobb beszédeként jellemzett. A színfalak mögött aztán a színésznő magyarázatként elárulta, hogy majdnem elsírta magát.

Don Roy King rendezői díjával rekordot döntött a Saturday Night Live című műsor: immár 40 Emmy-díjával a legtöbbet díjazott sorozat lett az elismerés történetében, maga mögé utasítva a korábbi rekordert, A dumagép című sorozatot.

A tévécsatornák versenyét idén is az HBO nyerte: produkciói hét Emmyt kaptak. A második helyen a Showtime futott be négy díjjal, az ABC és az NBC 3-3, az AMC és a Comedy Central 2-2 elismerést kapott.

A gálán több idén elhunyt színészről megemlékeztek: megidézték Jonathan Winters komikust, a 31 évesen kábítószer-túladagolásban meghalt Glee-sztárt, Cory Monteith-t és James Gandolfinit, a Maffiózók Tony Sopranóját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik