Kultúra

Meghalt a legendás rendező

Richard Sarafian  (richard sarafian, )
Richard Sarafian  (richard sarafian, )

Elhunyt Richard Sarafian, a Száguldás a semmibe című 1971-ben készült autós akciófilm amerikai rendezője.

Fia, Deran Sarafian televíziós rendező azt mondta, hogy édesapja tüdőgyulladás miatt halt meg egy Santa Monica-i kórházban. Sarafian a hatvanas évek olyan sikersorozatait rendezte a televízióban, mint az I, Spy, a Batman vagy a Gunsmoke.

Nevét a Száguldás a semmibe című játékfilm tette feledhetetlenné. A nevadai sivatagot átszelő autós üldözésben egy vietnámi veterán és drogdílere küzd egymással. A produkció nagy hatással volt a hetvenes évek Hollywoodjában uralkodóvá vált “Easy Riders, Raging Bulls”-nemzedékre.

Sarafian azt mesélte, hogy a sebességet akarta filmjében ábrázolni. “Az autót tettem meg a film sztárjának” – mondta. Quentin Tarantino Grindhouse – halálbiztos című filmjében állított emléket a klasszikus autós üldözős produkciónak.
Sarafian tisztelői közé tartozott Warren Beatty és Sean Penn is.

Beatty két filmjében, a Bugsy című életrajzi drámában és a Bulworth – Nyomd a sódert! című vígjátékban is szerepet adott a színészként is dolgozó filmesnek. Közeli barátja volt Robert Altman filmrendezőnek, akinek elvette lánytestvérét, Helen Joan Altmant, ő két évvel ezelőtt hunyt el. Öt közös gyermekük született, négy fiú és egy lány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik