Kultúra

Japánban futott be a magyar diáklány

morningdeer (morningdeer)
morningdeer (morningdeer)

Dányi morningdeer Krisztina végre itthon is megmutatta lemezét. Interjú.

Dányi Krisztina Morningdeer névre keresztelt projektjével mindössze néhány év alatt eljutott a hálószobapoptól a Japánban kiadott avantgárd lemezig. Csak a mihez tartás végett, nem árt ha tudjuk, hogy a magyar lány második lemezét, a Concert On A Twig címűt a legendás tokiói Tower Records lemezbolt a hónap kiadványai közé választotta.


Fotó: Neményi Márton

Kriszti tegnap a hazai közönség előtt is bemutatta, mit tud, méghozzá az A38 hajón. A lemezbemutató kapcsán a Recorder is elbeszélgetett vele. Az interjúból kiderült hogy a fiatal lány eredetileg mechatronikai technikusnak készült, aztán végül győzőtt a zene, ami már nagyon kicsi korától érdekelte.

A harmonika volt az első hangszerem, 11-12 évesen kezdtem, egy kis darabot is írtam a harmonikára. Izgatott, hogy hogyan lehet zenét felvenni szépen. Mozgatott, hogy milyen jó lenne megtanulni. Írtam a kis dalaimat a fejemben és maximum csak egy diktafonra vettem fel őket, hogy legyen róluk egy jegyzetem, nem is akartam mutogatni őket. Aztán egyszer mégis úgy alakult, hogy megmutattam valakinek néhányat és ő mondta, hogy márpedig ezeket fel kellene venni „rendesen”, nem csak diktafonra.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakultak az első dalai, Kriszti elmondta, a harmonika után ráment az akusztikus gitárra, mert abból többféle hangot tudott előcsalogatni. Mint mondja tiniként egyébként a Beatles, Kovács Kati és az Illés volt rá a legnagyobb hatással.

Ha szeretné tudni, hogy lett a fióknak zenélésből Japán leigázása, olvassa el a teljes interjút a Recorder oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik