Kultúra

Festmények a városházi folyosókról

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 09. 20. 23:59

A városházi folyosók és irodák falait díszítő alkotások is láthatók a REÖK legújabb kiállításán, mely Szeged Város képzőművészeti gyűjteményéből nyújt válogatást.

Nehéz szívvel váltak meg az őket körülvevő képzőművészeti kincsektől a szegedi városatyák. A fontos cél érdekében azonban ideiglenesen a polgármesteri, az alpolgármesteri és a főjegyzői irodából is kikerültek az impozáns festmények. Szeged Város képzőművészeti gyűjteményéből láthatnak ugyanis kincseket a REÖK látogatói. 

A kiállított művek nagy részéből akár egy vázlatos szegedi festészettörténet is összeállítható, hiszen helyet kapott a falakon többek közt Nyilasi Sándor, Endre Béla, Dinnyés Ferenc, Vinkler László, Dér István, Zoltánffy István, Sejben Lajos vagy Pataki Ferenc egy-egy alkotása is. Ez a tárlat megdobogtathatja a lokálpatrióta szíveket, amellett hogy jelentős képzőművészeti értéket is képvisel.

A polgármesteri szobából érkezett például az egyik legérdekesebb mű, Klebelsberg Kuno művelődéspolitikus portréja Nyilasi Sándortól. Hemmert János a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadásának jelentét – háttérben a dómmal – örökítette meg alkotásán, de láthatunk képeket a régi Szegedről is Balogh Margittól. Király-König Péter portréját Heller Ödön festette meg, a szegedi zeneiskola első igazgatója és a szegedi opera megteremtője szintén fontos személyisége a közös városi tudatnak.

Az október 13-ig látogatható tárlat bemutat klasszikusokat, így Mednyászky Lászlót, Kokas Ignácot és Bálint Endrét is. Jelen van a kortárs képzőművészet is, olyan reprezentánsokkal, mint ef Zámbó István, Bukta Imre vagy Wahorn András.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.