Kultúra

Versenyek és örökbefogadás Szent-Györgyi emlékére

szent-györgyi albert szobor (szent-györgyi albert szobra, )
szent-györgyi albert szobor (szent-györgyi albert szobra, )

Vetélkedővel, örökbefogadással és sportversennyel emlékszik az SZTE Nobel-díjas tudósára, Szent-Györgyi Albertre.

A szegedi egyetem legismertebb tudósa, a 120 éve született Szent-Györgyi Albert,Nobel-díjjal is elismert kimagasló teljesítményére, és sokoldalú egyéniségére programsorozattal hívja fel a figyelmet az SZTE.

Az egyetem ismét meghirdeti a „szegedi Nobel-díj” tavalyi 75. évfordulója alkalmából életre hívott Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Idén a középiskolás diákok 4 fős csapatai jelentkezhetnek, a nevezési határidő: szeptember 27.
A november 29-én megrendezendő, értékes díjazású vetélkedő Szent-Györgyi Albert életművének, korának tudománytörténeti feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához, és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Idén az előzetes kreatív feladat témája „Szent-Györgyi és Klebelsberg”, így szerepet kap a 20-as, 30-as évek tudomány- és művelődéstörténete is.

A C-vitamin azonosítását segítő híres tengerimalac tesztre, Szent-Györgyi Albert 1931-1932 telén elvégzett nevezetes kísérletére is emlékeznek a Szegedi Tudományegyetem kémikusai, biológusai, fizikusai. A mai kutatók és hallgatók 2013. szeptember 20-án pénteken 11 órakor a Szegedi Vadasparkban kezdődő programon jelképesen „örökbe fogadják” a tengerimalacot, majd a C-vitaminhoz kötődő különleges kísérleteket mutatnak be. Az is kiderül, hogy Szent-Györgyi 1932 őszén hogyan fedezte fel a „C-vitamin bányát” a szegedi paprikában.

A sokoldalú tudós személyiségre sporteseménnyel is emlékeztetnek az egyetemi polgárok. Szent-Györgyi kedves sportágában, a teniszben mérik össze tudásukat az egyetemi oktatók, hallgatók és amatőr versenyzők.
Az SZTE Sportközpont Szent-Györgyi Tenisz Emlékversenyt szeptember 22-én (vasárnap) 8 órától rendezik az újszegedi Erzsébet ligetbeli SZTE Teniszpályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik