Kultúra

Elindult a Magyar Pozsony

duna-pozsony (duna, pozsony, )
duna-pozsony (duna, pozsony, )

Pozsony magyar vonatkozású helyszíneit, a városban működő magyar intézményeket, közösségi, kulturális és vendéglátóhelyeket térképezi fel a magyarpozsony.eu néven a napokban indult internetes honlap.

Az új felvidéki magyar weboldal megalkotóinak célja, hogy a honlap által segítséget nyújtsanak a Pozsonyban élő magyarok közösségi életének fejlesztéséhez, másrészt pedig áttekintést adjanak a város magyar vonzatú helyeiről a Pozsonyba érkezők számára. A kezdeményezést az is indokolta, hogy Pozsonyban ma már egy mindössze 16 ezer főt számláló magyar közösség él, nem egy helyen és társadalmilag is töredezetten, ami nagyon megnehezíti a közösségi élet fejlődését.

Ezek a helyi magyar mikroközösségek sok esetben nem is ismerik egymást, és nem feltétlenül tudják azt sem, hol van például egy magyar órás vagy egy palacsintázó. Ebben is segítséget kíván nyújtani a honlap – fejtette ki Kollai István, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

A honlap a Pozsonyi Magyar Intézet kezdeményezése alapján a Pozsonyi Kifli polgári társulás és egy pozsonyi magyar diákszervezet, a József Attila Ifjúsági Klub (JAIK), valamint a magyarországi Örökség tér Kft. szakmai partnersége és kivitelezése mellett jött létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik