Kultúra

Karády Katalin a szegedi várban

dd

Szeptember 19.-én este 7 órakor a Szegedi Várban (Stefánia út 3.) Karády Katalin Pódiumestet rendeznek. Az esten fellép Károlyi Klára – művészeti menedzser, Kocsis Judit – a Szegedi Nemzeti Színház tagja és Szőke Dávid Sándor – egyetemi hallgató

Karády Katalin a huszadik századi magyar filmvilág egyik legnagyobb női legendája volt. Színészi repertoárjába tartoztak olyan klasszikusok, mint a Halálos tavasz, az Erzsébet királyné, illetve a Külvárosi őrszoba. Az ő hangján csendültek fel olyan örökzöld slágerek, mint a Hamvadó cigarettavég, a Valahol Oroszországban vagy József Attila Betlehemi királyok című versének megzenésített változata. Mítosza a harmincas évek hollywoodi sztárokét, Marlene Dietrichét és Greta Garbóét idézte. Egyedi öltözködésével, viselkedésével divatot teremtett hazánkban.

A második világháborúban végzett antifasiszta tevékenységéért művészileg és emberként is sárba tiporták. Élete egyik pillanatról a másikra pokollá változott. Dalait és filmjeit betiltották, őt magát mind a nyilas, mind pedig a kommunista rendszer „hazaárulónak” bélyegezte meg.

Karády második virágkorát a rendszerváltást követően élte nálunk. Emberi sorsa, tragédiája ekkor vált a szélesebb közönség számára ismertté, filmjei és dalai ma ugyanolyan népszerűségnek örvendnek, mint évtizedekkel ezelőtt. 
Az est során a Karády-mítoszt kívánjuk feleleveníteni, dalokkal, filmrészletekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik