Kultúra

Bornapok az Ezerjó hazájában

bor_illusztracio(960x640)(2).jpg (bor, )
bor_illusztracio(960x640)(2).jpg (bor, )

A színes, színvonalas rendezvényeknek a megújult móri belváros patinás kulturális örökségei és a szép természeti környezet ad otthont.

A móri borünnep sajátos hangulata, a jó borok és ételek, a művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programok évente körülbelül negyvenezer látogatónak nyújtanak maradandó élményeket, akik közül sokan évről évre visszatérnek a Vértesaljára.

Hazánk 22 borvidéke közül méretében a kisebb, hírnevét tekintve a jelentősebb borvidékek közé tartozik a móri borvidék. Az összesen 730 hektáros területen 2352 szőlősgazda tevékenykedik.

Mór nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek 1934 óta.

A rendezvény alatt borutca látogatható a Kapucinus téren, ahol a borvidéki termelők faházakban kínálják jobbnál jobb boraikat. Természetesen a jó borok mellett nem hiányoznak a lacikonyhák, az édesség, langalló- és kürtőskalácsárusok sem. Így az éhes turista finom pecsenyékkel, frissensültekkel, csemegékkel alapozhatja meg gyomrában a híres móri borok helyét, amit akár a pincesori nyitott pincékben is elfogyaszthat.

A fesztivál talán legnagyobb közönséget vonzó köztéri attrakciója a szüreti felvonulás, ahol a móri hagyományőrzők, borosgazdák és lovasfogatok mellett a néptáncfesztiválon résztvevő magyar és külföldi csoportok, zenekarok, borrendek, a táncosok, zenészek –  a város apraja-nagyja is részt vesz.

De lesz borkirálynő választás, bazár és kirakodóvásár is. A gyermekeket koncertek, bábműsor, játszóház és vidámpark várja.

Lesz Dumaszínház Kiss Ádámmal és Dombóvári Istvánnal, fellép Szalóki Ági, Janicsák Veca és Rúzsa Magdi is. Ezenkívül számtalan színes programból válogathatnak a fesztiválra érkezők, melyekről a rendezvény weblapján bővebben tájékozódhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik