Kultúra

Örökségnapok a Somogyi-könyvtárral

Somogyi-könyvtár 8 évvel ezelőtt csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, azóta minden évben gazdag programokkal várja az érdeklődőket az örökségnapokon.

2013-ban is lesz épületbejáró túra, tárlatvezetés és könyvbemutató az Emlékkönyvtárban, gyermekprogram sok mesével, valamint változatos tematikával séták a városban. A programok többsége kapcsolódik az idei év országosan meghirdetett központi témájához és valamilyen módon megidézi a “vizet”.

A bibliotéka könyvtárosai azonban a korábbi évek tapasztalatai alapján közkedvelt helyszínekre is szerveznek látogatásokat és bemutatókat, így a pincétől a padlásig a Dóm téri épület egyébként zárt részei (restauráló műhely, könyvraktárak, épületgépészeti terek, Emlékkönyvtár) vezetéssel megtekinthetőek. Idén is folytatódnak a temetőséták, emlékezve a város egykori jeles személyiségeire.

A korábbi években megkezdett szegedi temetőséták folytatásaként, idén a Dugonics temetőben nyugvó jeles személyek sírhelyeinek látogatására lesz lehetőség, többek között tisztelegve sírkert névadójának, Dugonics Andrásnak a nyughelyénél, aki az első magyar regényként is számon tartott Etelka szerzője. Negyvennyolcas tisztek, jeles szegedi színművészek és operaénekesek, hírlapírók mellett Felmayer Antal kékfestő, Kálmány Lajos folklorista, plébános sírhelyét is ebben a temetőben találjuk. Itt alussza örök álmát Magyar Ede, a szecesszió kiemelkedő tehetségű építésze, az aranyliliomokkal díszített Reök-palota tervezője, aki fiatalon, önkezével vetett véget életének. Itt nyugszik az 1879-es szegedi Nagyárvíz éjszakáján fuldoklók sokaságát megmentő Lázár György, a város későbbi polgármestere is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik