Kultúra

Pincefesztivál és bortúra Lajoskomáromban

borospince (boroshordó)
borospince (boroshordó)

Szeptember 14-én immár negyedik alkalommal rendezik meg a Pincefesztivált.

A festői környezetben található város Fejér megyében, a Fejér-Somogy-Tolna megyei hármashatár közelében, Enyingtől délre található.

Lajoskomárom 2006 óta a Tolnai borvidék része, azonban komoly szőlő- és bortermelési hagyományokkal rendelkezik. Több mint 200 éve borászkodnak a településen, igaz, a gazdák jelentős része kisüzemi gazdálkodást folytat, kizárólag saját fogyasztásra. A vidékre elsősorban a könnyű, nem túlzottan nagy testű, üde, friss fehérborok jellemzőek, sokszor határozott savtartalommal, azonban egy-két jobb évben komoly, markáns, “nagy” fehérborok készülnek.

A Fülöp-hegy védett pincesorán zenés bortúra, nyitott pincék, díjnyertes kézműves borok és házias, saját recept szerint készülő ételek várják a Pincefesztiválra látogatókat.

A bortúra igazi különlegesség lesz, hiszen a pincékben a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakjai alkalmi pincemesterként és házigazdaként speciális produkcióval várják a zene és a bor szerelmeseit. Gájer Bálint és Mihályi Réka, a Group&Swing énekesei, Galambos Dorina és Sárközy Fanni, Mrs Colombo tagjai, Gerendás Péter és a United Pély Barnával most először mutatkoznak be ilyen szerepben.

A napot 21 órától Tóth Vera koncert, tűzijáték, majd Arany Timi és a Collins együttes fellépése zárja.

Az egész napos fesztiválon a környék hagyományőrző és modern zenei együttesei és tánccsoportjai is bemutatkoznak, és a legkisebbek sem fognak unatkozni, készíttethetnek maguknak csillám tetoválást, levezethetik fölös energiáikat az ugráló várban és akár lovas kocsin is bejárhatják a környéket.

A Lajoskomáromi Pincefesztivál ingyenes, kivéve a bortúrát, melynek ára 1500 Ft.

Részletes programért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik