Kultúra

Csokonai, Verdi és Tasnádi művei a Szegedi Nemzeti Színházban

Szegedi-Nemzeti-Szinhaz(960x640).jpg (Szegedi Nemzeti Színház)
Szegedi-Nemzeti-Szinhaz(960x640).jpg (Szegedi Nemzeti Színház)

Három bemutatóval várja a közönséget szeptemberben és októberben a Szegedi Nemzeti Színház. Színre kerül Csokonai Vitéz Mihály és Tasnádi István egy-egy darabja, valamint Verdi Simon Boccanegra című operája.

A magyar dráma napjához kapcsolódóan Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékot mutatják be, majd az Armel Nemzetközi Operaversenyhez kapcsolódóan a szegedi társulat Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operájával készül, és október végén Tasnádi István Memo című darabja kerül színre – mondta Gyüdi Sándor igazgató a keddi sajtótájékoztatón.

Elsőként Csokonai vígjátéka látható szeptember 20-án. A darabot a szegedi teátrumban már többször dolgozott Keresztes Attila rendezi. A művész elmondta: most először rendez vígjátékot Szegeden.

“Azért lettem szerelmes ebbe a darabba, mert már abszurdnak számít. Olyan furcsa magyar nyelven íródott, amely ma elég nehezen dekódolható, de néhány perc múlva van egy őssejtünk, ami rááll az értelmezésre” – fogalmazott a rendező. A címszerepeket Szabó Gabi, Borovics Tamás és Gömöri Krisztián játssza.

Az október az Armel Operaverseny időszaka. Ebben idén a szegedi társulat Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a Simon Boccanegra című operát adja elő. A művet egy Verdi korabeli színpadi dokumentum alapján viszik színre, amely tartalmazza az egykori utasításokat a díszletekre, jelmezekre, színpadképre. Az előadásba olyan elemeket is belevisznek, amelyek a mai kor nézőit segítik a megértésben – mondta Pál Tamás karnagy, aki Molnár Zsuzsával és Toronykői Attilával irányítja a darab munkálatait.

“Remélem, ez a historikus kísérletünk éppen újdonságában fog a színházunk életében is hatást kelteni, és nemcsak itt, hanem az egész magyar operaéletben” – tette hozzá a karnagy. A főszerepeket Vasile Chisiu és Stefano Olcese énekli.

Október 25-én lesz az ősbemutatója Tasnádi István Memo című darabjának. Bodolay Géza rendező elmondta: bár az alkotó forgatókönyvével több díjat megnyert, nem film verzióban kerül először közönség elé, hanem színházi változatban. A történet középpontjában három figura van, a Jakab Tamás által alakított apa, aki mindent elfelejt, egy beteg, akit Sorbán Csaba személyesít meg, és semmit nem tud elfelejteni, amit hall vagy lát, illetve a pszichiáter, akit Kedvek Richárd alakít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik