Kultúra

Szigligeti őszi programajánló

ősz (ősz)
ősz (ősz)

A szigligeti vár ősszel is nyitva tart, de lesz Szüreti vigadalom, Várfutás és Süllőfesztivál is Szigligeten.

Látogasson el Szigliget várához:

Nyitva tartás szeptemberben 9 órától 18 óráig, októberben 9 órától 17 óráig, novemberben 10 órától 16 óráig. Belépőjegy ára felnőtteknek 600 Ft, gyerekeknek 300 Ft. A pénztárban ajándéktárgyakat, térképeket, és a várról, valamint a településről készült képeslapokat, kiadványokat vásárolhatnak.

Szüreti vigadalom

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom, amit idén szeptember 28-án rendeznek meg. A program már a kora reggeli órákban elkezdődik kézművesek portékáinak árusításával a rendezvénysátor körül. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Törekszünk arra, hogy minél színesebb, látványosabb és a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A végállomásnál felállított rendezvénysátornál kialakított színpadon kulturális műsor várja az egybegyűlteket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

Várfutás:
Helyszín: Általános Iskola udvara, Vár

Október 12-én komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Szigligeti Várfutást választják. A Várfutással szeretnénk egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba. Az akkori életükért futó szigligetieknek állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel. A Várfutás során a futók 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A futóverseny célja hol lenne máshol, mint a szigligeti várban.

Süllőfesztivál:
Helyszín: Strand

Október 19-20-án (szombat – vasárnap) a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik