Kultúra

Büntetést kapott az RTL az Éjjel-nappal Budapest miatt

Ejjel-nappal-Budapest(960x640)(2).jpg (Éjjel-nappal Budapest)
Ejjel-nappal-Budapest(960x640)(2).jpg (Éjjel-nappal Budapest)

Legutóbbi ülésén 14,3 millió forintra bírságolta a Médiatanács az RTL Klubot a kiskorúakat védő rendelkezések megsértése miatt – számolt be közleményében a testület. A bírságot az Éjjel-Nappal Budapest két adása és tizenkilenc előzetese miatt szabták ki.

A tanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a RTL Klub februárban elindított főműsoridőben vetített sorozatának két márciusi epizódját. Az NMHH szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az Éjjel-Nappal Budapest kifogásolt adásait magasabb, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. Ez azt is jelenti, hogy nem kerülhetett volna este nyolc órakor adásba. A kérdéses részeket legkorábban este kilenc órakor lehetett volna vetíteni – olvasható a közleményben.

A jogsértésnél megállapították, hogy az adásokban és az előzetesekben is sérültek a kiskorúakat védő előírások. Az egyes műsorszámokat 12 helyett 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni. Az RTL Klubot elmarasztaló határozat alapján a vizsgált két epizód miatt 6-6 millió forint, a 19 előzetes miatt pedig összesen 2 375 000 forint bírságot szabott ki a hatóság a csatornára.

Fotó: RTL Klub

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését – írja a testület. Szerintük több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek. A szakértők úgy látták, hogy „az adások reális konfliktusokat ábrázoltak ugyan, ám ezekre semmilyen pozitív megoldást nem adtak. A szereplők – különösen a szülő-gyermek viszonyban – nem kezelték a problémákat, hanem rendszerint agresszíven viselkedtek, majd kiléptek a szituációból”.

A kereskedelmi csatorna egy évvel korábbi két hasonló jogsértése miatt adásonként 5 illetve 6 millió forint bírságösszeget állapított meg a Médiatanács. Az Éjjel-Nappal Budapest adásait a mérések szerint 80-100 ezer tinédzser láthatta. A pénzügyi szankciók célja az, hogy a tévécsatornák a jövőben tartózkodjanak a hasonló jogsértések elkövetésétől – mutat rá a testület közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik