Kultúra

Rákosi Vipera Nap a Szegedi Vadasparkban

Szeptember első szombatja idén 7-ére esik, amely most már évek óta országszerte a Rákosi Vipera Védelmének Napja.

Ez a Magyarországon tudományosan több mint 120 éve leírt állat azért kapott egy külön napot a zöld jeles ünnepek között, mert a természetben előforduló egyedeinek száma oly kritikusan lecsökkent, hogy a csak napjainkban is folyó, nemzetközileg támogatott megmentési programnak köszönheti megmenekülését a végleges kihalástól.

A rákosi(a szocializmus éveiben parlagira átkeresztelt) vipera igazi hungarikum, miután az európaszerte élő Vipera ursinii fajnak egy, csak Magyarországon élő alfaja (Vipera ursinii rakosiensis). Ugyanakkor azért sem szabad lemondani róla, mert a biológiai sokféleség napjainkban tapasztalható nagyarányú csökkenése – mely folyamat megállításához egy mérges kígyó védelme is éppen olyan fontos, mint más fajok állományának megőrzése – az emberi faj számára is tragikus következményekkel járhat. E legveszélyeztetettebb hazai hüllőt végül is egy az élőhelyének fokozott védelmét, mesterséges tenyésztését, majd visszatelepítést is magába foglaló, az Európai Unió által támogatott  Rákosi Vipera Védelmi LIFE+ program segítségével sikerült megmenteni, de a helyzet még mindig kritikusnak számít.

A Vadasparkban 10.00 és 16 óra között zajló, a Magyar Madártani Egyesület és a Rákosi vipera LIFE+ program által szervezett nap célja, hogy minél többen megismerjék azt a védelmi tevékenységet, amire ez a különleges élőlény, és persze sok más hüllő, kétéltű is rászorul. A program munkatársai és önkéntesei általános felvilágosítást adnak a rákosi viperák hazai helyzetéről, élőhelyükről és életmódjukról; ismertető füzeteinkből részletesen is tájékozódhatnak a látogatók a tevékenységükről, ami az európai programok között bekerült az 5 legsikeresebb LIFE természetvédelmi program közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik