badacsonyi szüret plakát (badacsonyi szüret)
Kultúra

Az ország leghosszabb szüreti felvonulása Badacsonytomajon

Mintegy hétszáz résztvevővel zajlik majd az idei badacsonyi szüreti felvonulás.

A régió talán legimpozánsabb őszi rendezvénye a Badacsonyi Szüret, melyet szeptember 6-7-8-án tartanak. Az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása a 71.számú fő közlekedési útvonalon zajlik. A programok helyszíne Badacsony, a településközpont és a móló.

A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrösfogat mellett felvonulnak a környékbeli települések képviselői lovas kocsikkal, táncegyüttesek, borrendek.

Gasztronómiai, borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek várják a kikapcsolódni vágyókat. A vendégek megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítést, gasztronómiai hagyományokat-írja az ÚtiSúgó.hu.

A szüreti mulatságok úgy alakultak ki, hogy a nagyobb szőlőbirtokosoknak többfelé is volt szőlőjük, és ha az egyik helyen végeztek a szedéssel, a szüretelők mentek a másik szőlőhöz. Ilyenkor a helybeli és a közeli falvakból érkező zenészek, barátok, puttonyozók, szedő lányok kísérték a kádakat szállító kocsikat, szekereket. Nem hiányzott a férfiak kezéből a boroskancsó, a lányokéból a friss must és a szőlő, szólt a zene, szállt az ének, tréfás rigmusok hangzottak. Minél jobb volt a szüret, annál látványosabb volt a vonulás. A szedés befejezése után a szőlősgazdák megvendégelték a szüretelőket.

A badacsonyi fiatalság régtől fogva rendezett felvonulásos szüreti mulatságokat, amelyek csúcspontja a táncmulatság volt a szőlővel feldíszített pajtákban, vendéglőkben. A szüreti mulatság már a 18. században is kiemelt esemény volt, egy badacsonyi szüreten bontakozott ki Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza szerelme is – írja az MTI.

A rendezvény plakátja, a részletes programmal együtt itt megtekinthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!