Kultúra

Miniszteri biztos lesz a Műcsarnok vezetője

mucsarnok(960x640)(5).jpg (műcsarnok, )
mucsarnok(960x640)(5).jpg (műcsarnok, )

Gulyás Gábor a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával fog foglalkozni.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Gulyás Gábor közös megegyezéssel távozik a Műcsarnok éléről szeptember 1-jével.

“Gulyás Gábor nem a Magyar Művészeti Akadémia vagy hasonló kérdéskörök miatt távozik, hanem azért, mert szeptember 1-jétől miniszteri biztosként dolgozik tovább” – mondta.
Az államtitkár szólt arról, hogy Gulyás Gábor a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával és a Budapest Biennále koncepciójának kidolgozásával fog foglalkozni, valamint marad a Velencei Biennále nemzeti biztosa, és az általa indított Flash Art kiadványt is tovább gondozza.


Fotó: Kummer János

“Távozásomnak politikai motivációja nincs, döntésemet – ahogyan az elmúlt két évben minden stratégiai döntést – a Műcsarnok szakmai felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma és a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. illetékeseivel egyeztetve hoztam meg” – közölte szerdán Gulyás Gábor.

Egyszer már le akart mondani

Gulyás Gábor 2006-tól kezdve öt éven át vezette az akkor újonnan létrejött debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központot, az ország második legnagyobb időszaki kiállítóhellyel rendelkező művészeti intézményét.

Az MNV Zrt. vezetője 2011. február 1-jén nevezte ki a Műcsarnok igazgatójává Szőcs Géza akkori kultúráért felelős államtitkár javaslatára Gulyás Gábort, aki először 2012 novemberében adta be lemondását, mert egy akkori kormány-előterjesztés szerint a Műcsarnok tulajdonjoga és az üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. szakmai felügyelete a Magyar Művészeti Akadémiához került volna.

Mivel az MNV. Zrt. elnök-vezérigazgatója nem írta alá a lemondást, a kormány-előterjesztésből pedig ebben a formában nem lett jogszabály, Gulyás Gábor ekkor a Műcsarnok vezetője maradt.

A most távozó igazgató nevéhez olyan kiállítások fűződnek, mint a Sírba visztek – a Bizottság a Műcsarnokba megy, a Mi a magyar? – Kortárs válaszok, valamint Bukta Imre hazai látogatócsúcsot hozó tárlata.

Gulyás Gábor kezdeményezésére indult el 2012 januárjában a Flash Art kortárs művészeti magazin magyar nyelvű változata a Műcsarnok kiadásában, ugyanakkor az ő igazgatói ciklusában – 2013 augusztusában – került el az intézménytől az Ernst Múzeum vagyonkezelői joga, hogy a Nagymezői utcai kiállítóhely a frissen létrejövő Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központnak adjon otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik