Kultúra

Könnyed slágerestet ígér a győri Voices gála

A csütörtöki győri sajtótájékoztatón jelen volt a gála két sztárja, Tracy Cox amerikai szopránénekes, az Operalia egyik idei győztese, valamint a 2009-es verseny fődíjasa, Julia Novikova Németországban élő orosz szoprán.

Andreas Magony, a rendezvény egyik ötletgazdája az MTI kérdésére elmondta: populáris, pörgős, kellemes dallamokkal teli, mintegy másfél órás műsort állítottak össze az athéni és a katari filharmonikus zenekart is irányító Mihalisz Ekonomu karmesterrel. A program gerincét olasz művek adják, benne a kétszáz éve született Giuseppe Verdi munkái, de lesznek Puccini-, Gounod- és Mozart-szerzemények is.

A csütörtöki győri sajtótájékoztatón jelen volt a gála két sztárja, Tracy Cox amerikai szopránénekes, az Operalia egyik idei győztese, valamint a 2009-es verseny fődíjasa, Julia Novikova Németországban élő orosz szoprán.

Tracy Cox arról beszélt, hogy a múlt vasárnap zárult verseny megnyerése után hétfőn kapott meghívást a győri fellépésre, amit – ha már Európában jár, és korábban nem látta Magyarországot – azonnal elfogadott. Julia Novikova megjegyezte: nagyon szereti az országot és a magyar közönséget, a szálakat pedig erősíti, hogy Budapesten és Pécsen rendezték a négy évvel ezelőtti Opealiát, amelyet megnyert. Az orosz sztár a most szombati gála után legközelebb jövő júniusban lép fel Magyarországon.

Andreas Magony kitért arra, hogy Bede-Fazekas Csaba győri színész-operaénekes magyar darabot ad elő, az este továbbra is titokban tartott meglepetés-fellépője pedig egy Mozart-művel áll színpadra.

A görög karmester, Mihalisz Ekonomu szerdán már próbált a Győri Filharmonikus Zenekarral. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy elégedett az együttessel. Már csak az a kérdés, kitart-e a jó idő szombat estig, amikor a tér befogadóképességének megfelelően akár több ezer ember is láthatja a gálakoncertet.

A szervezők a költségekről annyit árultak el, hogy egy ilyen esemény lebonyolítása tízmillió forintos nagyságrendű tétel. Ehhez nyújtott támogatást a győri önkormányzat és a városüzemeltetési társaság. Domanyik Eszter, a városháza sajtófőnöke elmondta: a győriek szeretik a komolyzenét, remek zenekara van a városnak, ezért is született a döntés, hogy ingyenes nyárzáró hangverseny legyen a Voices of 2013.

A rendezők 2012-ben hagyományteremtő szándékkal hívták életre a Voices (Hangok) című koncertsorozatot. Az első koncertet Pécsett tartották tavaly. A kezdeményezés célja, hogy a közönség megismerje az Operalia legsikeresebb résztvevőit, emellett találkozhasson már ismert és befutott operaénekesekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik