Kultúra

Meghalt Mirko Kovac

mecsesek(1)(960x640)(2).jpg (mécses, gyász, )
mecsesek(1)(960x640)(2).jpg (mécses, gyász, )

A nemzetközi hírű délszláv író, a Jugoszlávia szétbomlásához és a háborúhoz vezető nacionalizmus heves bírálója 74 éves volt. A Magyarországon is ismert szerzőt Zágrábban érte a halál.

Mirko Kovac a hét elején hunyt el – közölte kiadója. A 74 éves író hosszú ideje súlyos beteg volt, Rovinjban helyezik végső nyugalomra, 1991-től ugyanis ott élt – írta a délszláv sajtó.

Mirko Kovac 1938. december 26-án született Petroviciben, Montenegróban, majd a volt Jugoszlávia fővárosába, Belgrádba költözött. Regényeken és novellákon kívül számtalan esszét is publikált. Kilenc jugoszláv film forgatókönyve fűződik a nevéhez, köztük az Árnyak Dubrovnik felett (Okupacija u 26 slika) című filmé.

A népszerű író a kommunizmus idején a cenzúrától, később az éledező nacionalizmusoktól szenvedett. Slobodan Milosevic 1989-es hatalomra kerülése után Belgrádban egy író-olvasó találkozón fejbe verték, mert élesen bírálta a Milosevic-féle politikát. Ezért 1991-ben egy kis kofferrel végleg elhagyta a szerb fővárost és festőművész felesége szülővárosába, az Isztriai-félszigeten fekvő Rovinjba költözött.

A nacionalizmusokkal szintén szembehelyezkedő Feral Tribun című spliti hetilapban publikált írásaiban egyaránt elítélte a szerb és a horvát túlkapásokat, ezért mindkét oldalról támadták.

A szerb és horvát nyelven publikáló írót a 20. század egyik legfontosabb írástudójának tartják a volt Jugoszlávia országaiban és máshol is. A horvát Fraktura Kiadó nemrég jelentette meg 12 kötetbe összegyűjtött műveit, de az írónak még sok nem publikált írása vár kiadásra. Köteteit Európa szinte valamennyi nyelvére lefordították.

Könyvei Magyarországon is ismertek. Tavaly jelent meg Nives Koen rózsái című, válogatott novelláit tartalmazó kötete a Napkút Kiadónál. Nagy életrajzi könyve, a Város a tükörben című, amely a családjáról, a történelemről, a mediterrán térségről szól, 2009-ben látott napvilágot a Magvető Kiadónál, csakúgy, mint a Bevezetés a másik életbe című könyve 1989-ben. A Malvina Trifkovic életrajza című kötete 2000-ben jelent meg magyarul az Osiris kiadónál.

Mirko Kovac munkásságát elismerték a német Herder-díjjal, megkapta a svéd PEN Tucholsky-díját, a szerb Andric-, a montenegrói Njegos-, a szlovén Vilenica- és a horvát Nazor-díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik