Kultúra

Nyári olvasmányok a Somogyiban

Utikonyvek-a-Somogyi-Konyvtarban(960x640).jpg (Útikönyvek a Somogyi Könyvtárban)
Utikonyvek-a-Somogyi-Konyvtarban(960x640).jpg (Útikönyvek a Somogyi Könyvtárban)

A Somogyi-könyvtár figyel az olvasói igényekre, folyamatosan szerzi be az új kiadású útikönyveket.

„Hát ilyen könyvük is van?”

Nyárra több témában kínál könyvkiemeléseket a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzője. A könyvkiemelés azt jelenti, hogy például a sportról, kertészetről szóló könyveket, úti- és szakácskönyveket a helyükről levéve külön, forgatható, cserélhető tárolóban, feltűnő helyen ajánlják olvasóiknak. Olyan népszerű könyvek ezek, amelyeket év közben is kölcsönöznek, de ilyenkor nyáron irányítottan, célzottan hívják fel rájuk a figyelmet.

Van, aki év közben csak tankönyveket visz, a kiemeléssel azonban más is a látóterébe kerül. Akadnak olvasók, akik csak bizonyos témában keresnek, más jellegű művek elkerülik a figyelmüket.
Ezekkel a kiemelésekkel erre a sokféleségre hívják föl a könyvtárlátogatók figyelmét. Sokan elcsodálkoznak: „Hát ilyen könyvük is van?”

Foci, golf, sziklamászás

Az Aréna kiadó sport témájú könyvei méltán közkedveltek, szerzői hozzáértő szakírók és fordítók. Focikedvelőknek szólnak az 500 hihetetlen történet a futball világából, vagy Messi, Rooney, s a zöld gyep más csillagainak életét bemutató kötetek. Ugyancsak népszerű a világ leghíresebb klubjai: a Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Bayern München, Juventus történetét áttekintő, fotókkal gazdagon illusztrált sorozat.
Keresettek a „száguldó cirkusz”, vagyis a Formula-1 ötven legjobb pilótájáról, vagy a golfról, teniszről, úszásról, lovaglásról, hegy- és sziklamászásról szóló művek is.

Útitárs, Vendégváró, National Geographic

Nyáron valósággal „pörögnek” az útikönyvek. A színvonalas és széles választék mind Magyarországról, mind a nagyvilágról átfogó képet ad. Sokan tudják, hogy a Somogyi második emeletén térképeket is kölcsönözhetnek.
A sorozatok külön értéke, hogy ha valaki egyet elolvasott és jónak tartja a könyv felépítését, szerkezetét, tematikáját, számíthat rá, hogy a többi országról is hasonló stílusban olvashat. Ízelítő az útikönyv-sorozatok színes kínálatából: Útitárs (országok-városok), Vendégváró (hazánkat megyénként mutatja be), National Geographic (a világ országai és városai, a legnépszerűbb turistacélpontok mellett pl. Costa Rica, Hawaii, Mexikó, Kuba, Argentína, Peru, Rio de Janeiro), Marco Polo (kisalakú kiadványsorozat, utazás közben is könnyen használható), Nyitott szemmel (ország- és városismertetők).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik