Kultúra

Arcus Temporum: jubilál a pannonhalmi fesztivál

10. születésnapját ünnepli az Arcus Temporum. Idén még több különlegességre számíthatnak a művészeti ágak kedvelői.

Hogy mi történik idén Pannonhalmán augusztus 23-a és 25-e között? Egyszerűen csak ünnepelnek majd a világörökség helyszínén. Az apátságban ugyanis 2013-ban immár tízedik alkalommal rendezik meg a kortárs kultúra egyik meghatározó rendezvénysorozatát, az Arcus Temporum-ot.

A közelmúltban egy nemzetközi felmérés kimutatta, hogy a Pannonhalmi Bencés Főapátság egyik leginkább előremutató vállalkozásai közé tartozik a sorozat, mely az apátság tereibe ezúttal is izgalmas előadásokat kínál. A részletekről szerdán Budapesten, a Műcsarnok előadótermében számoltak be a szervezők.

A 2013-as repertoárban a zenei vonal ismét meghatározó lesz. A fesztivál történetében először nincs központi kortárs zeneszerző, ezúttal az összes korábban meghívott komponista visszatér egy-egy művével, és egy általa delegált ifjú tehetséggel” – nyilatkozta portálunknak Rozmán Lajos. A művészeti vezető a Győr24 kérdésére elmondta, hogy a felújított Bazilikában egy nagy volumenű koncertre készülnek. „Ebben az esztendőben Robert Schumann művészete kerül a középpontba, ami nemcsak azért tarthat különösképpen is igényt a figyelmünkre, mert az ő életműve önmagában gazdag tárházát nyújtja az „időívek” tapasztalatának explicit módon is a Bachtól Mendelssohnig, hanem azért is, mert alkotói attitűdje, élettörténete és művészi teljesítménye egyaránt csodálatos konglomerátuma mindannak, amit korábbi fesztiváljaink programjai felvonultattak” – árulta el Rozmán Lajos.

Természetesen a zene mellett a színház is előkelő helyet kap a programban, már csak azért is, hiszen a szervezőknek ezen a területen egy nagy álma válik valóra. „Kétszeresen is ünnepi pillanatnak számít ez az év. Részint azért, mert Emio Greco és Pieter C. Scholten szerzőpáros táncszínháza Európa legjelentősebb műhelyei közé tartozik, részint pedig azért, mert egy egészen friss munkájukkal érkeznek Pannonhalmára, amit nálunk láthat másodízben a közönség. Ez pedig nem más, mint a Double Points: Verdi című mű, mely a legnagyobb dívákat mutatja be a tánc és az opera műfaji kereteinek keresztezésével” – mesélt izgatottan a darabról Hudi László, a színházi vonal művészeti vezetője.

A szerdai találkozón a fesztiváligazgató Varga Mátyás a képzőművészet és a film kínálatát hangsúlyozta. Előbbinél két installációt tekinthetnek majd meg az érdeklődők, két MOME-s fiatal, Asztalos Zsolt és Pálinkás Nikolett munkáját, míg a mozgóképnél tematikus anyaggal készültek. „2013-ban is együttműködünk a Trieszti Filmfesztivállal. Újdonság ebben az évben, hogy nem országonk szerint válogattunk alkotókat, hanem egy adott témával készülünk, mégpedig az apa-fiú kapcsolatát kutatjuk, és a család működésének kérdéseire kaphatunk majd válaszokat a prezentált rövidfilmek által” – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Mint kiderült a jubiláló Arcus Temporum sok tekintetben rendhagyó lesz, de próbálja a hagyományokat is megtartani a rendezőség. „Törekedünk arra, hogy a fesztivál a maga egészében váljon egyedivé. Ez a legértékesebb hagyományunk” – zárta beszélgetésünket Varga Mátyás.

A fesztivál részletes programjaiért kiatt ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik