Kultúra

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál Tihanyban

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál immáron harmadik alkalommal hozza össze a hazai kortárs képzőművészeti galériákat és intézményeket Tihanyban, a fesztivál alkalom arra is, hogy a közönség találkozzon a legfrissebb tendenciákkal - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az ARTplacc 2013-ban a Nagyon Balaton rendezvénysorozattal együttműködésben valósul meg: három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi és gyerekprogramok, a nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza meg.

A fesztivál egyik fő helyszíne, a kompkikötőben elhelyezkedő GALÉRIAplacc programja kiállításként és vásárként is értelmezhető, hiszen itt nemcsak megismerhető egy-egy galéria arculata, hanem meg is vásárolhatók a műalkotások – magyarázták a szervezők.
Az ARTplacc szakmai partnere a Kortárs Galériák Egyesülete, kiállítói a Deák Erika Galéria, a Dovin Galéria, az Erdész Galéria, a Faur Zsófi Galéria, az osztrák Gaudens Pedit Galéria, az Inda Galéria, a kArton Galéria, a Molnár Ani Galéria, a Mono Galéria, a Nessim Galéria, a NextArt Galéria, a Várfok Galéria, a Vass-gyűjtemény és az Art Quarter Budapest.

Új helyszín lesz idén az apátsághoz vezető Pisky sétányon kialakított FOTÓplacc, ahol a Létképek – kortárs fotográfusok villanófényben című csoportos fotókiállítás várja a látogatókat. A tárlat gerincét a 30-as, 40-es éveikben járó, a fotográfiát innovatív módon használó alkotók munkái adják. A kiállító művészek között lesz Áfrány Gábor, Dobos Tamás, Csontó Lajos, Ember Sári, Göbölyös Luca, Puklus Péter, Telek Balázs és Varga Tamás, a tárlat kurátora Surányi Mihály.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai által 2011-ben Balatonszemesen életre hívott St.ég projekt is meghívást kapott a fesztiválra. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói köztéri alkotásokon keresztül képviseltetik magukat a fesztiválon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem pedig egy animációs válogatással jelentkezik Tihanyban – közölték a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az ARTplacc egyik emblematikus alkotása, Koronczi Endre Ploubuter Park című installációja az egyik fő helyszínen, a KIKÖTŐplaccon lengedezik majd, hasonló című videója pedig a Crosstalk Video Art Festival programjában kap helyet. A mű a túlfogyasztásra és a szeméttermelés megállíthatatlan növekedésére hívja fel a figyelmet. A KIKÖTŐplacc az installációkon és a videoművészeti áttekintésen túl is gazdag programkínálattal várja a látogatókat, így például az olvasóligetben kortárs irodalmi művekkel, színházi, filmes és zenei programokkal.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál helyszínei augusztus 16-án 10 órától augusztus 20-án 22 óráig látogathatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik