székesfehérvár (székesfehérvár)
Kultúra

Emlékmentés: most visszautazhatunk az 1930-as évekbe

A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére a Városi Képtár egy 75 tablóból álló szabadtéri tárlatot rendez. Az „Emlékmentés 2.0 - Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években”című kiállítás augusztus 9-én, pénteken 16.00 órakor nyitja meg kapuit.

Az Emlékmentés 2.0 tárlatnak köszönhetően péntektől visszarepülhetünk az időben. A 75 évvel ezelőtti Székesfehérvár épületei, ünnepi eseményei, a harmincas évekbeli polgárok, városvezetők, jól ismert családok jelennek meg a Belvárosban. A város újkori történetének egyik kiemelkedően sikeres korszaka elevenedik meg 1931-től (a Szent Imre Évtől ) 1938-39-ig (a Szent István Évig).

A kiállítás szervezői három forrás alapján (Demeter Zsófia – Gelencsér Ferenc: Örvendezz királyi város című könyve, Csutiné Schleer Erzsébet építészettörténeti kutatásai és a Városi Képtár Emlékmentés című – a város 1945 előtti fotótörténetét feldolgozó – kiállítása nyomán) készítették el az egész város történetére kiterjedő tárlatot. Céljuk az volt, hogy az egykori helyszíneken elevenedjen meg a múlt, korabeli fotográfiák és rövid, tömör leírások segítsenek az emlékezésben.

A kiállítás négy egységre oszlik. Az 1938-as év kiemelkedő eseményeit megidéző táblák a Városház téren kapnak helyet. A város korabeli építészetének emlékeiről, terek kialakulásáról, középületek, templomok, iskolák, bérházak, villák építéséről 46 tablón kaphat képet a sétáló látogató. Három kiemelkedő fotográfusa, fotográfiai műhelye volt az évtizednek, ezek munkásságáról működési helyükön, illetve annak közelében állítanak ideiglenes emléket a szervezők, míg a negyedik csoportban családtörténeteket ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiállítás rendezői hat család korabeli házára, vagy annak helyén álló épületre helyezik el a tablókat.

A különleges tárlat 2013. augusztus 9-én, pénteken 16.00 órakor nyílik a Városház téren. A kiállított táblák november 10-ig tekinthetőek meg Székesfehérvár utcáin és közterein.

Ajánlott videó