Kultúra

Gárdonyi a párbajhős Somogyi-könyvtárban

A párbajhőst és az író szegedi éveit idézik fel a közgyűjtemény programjai, Gárdonyi születésének 150 évfordulója alkalmából.

Gárdonyi Géza szegedi éveinek fontosabb eseményeit mutatja be az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében, augusztus 29-ig. A tanítást újságírásra cserélő Gárdonyi 1888-ban lett előbb a kormánypárti Szegedi Híradó, majd a független Szegedi Napló munkatársa. Az egyébként visszavonultan élő fiatalember vérmérsékletét jelzi, hogy mindössze hároméves szegedi pályafutása alatt kétszer vívott kardpárbajt, s mindkét eset hírlapírói működésével volt összefüggésben. A tárlat korabeli újságok, élclapok, fotók és helyismereti dokumentumok segítségével idézi föl Gárdonyi nevezetes afférjainak történetét.

Augusztus 13-án kedden 10 és 15 órakor egy szervezett városnéző sétán pedig Gárdonyi Géza nyomába eredhet Szegeden bármely érdeklődő, aki szívesen bejárná azokat a helyeket, amelyek emléket állítanak az Egri csillagok írójának vagy valamely módon kapcsolódnak Gárdonyi Géza Szegeden töltött éveihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik