Kultúra

Balatoni halászünnep Vonyarcvashegyen

balaton, stég (balatoni stég)
balaton, stég (balatoni stég)

Háromnapos halászünnep kezdődik pénteken Vonyarcvashegyen strandhalászattal, halászléfőző versennyel, Balaton koszorúzással és kulturális programokkal.

A 40 halász legendájára épülő balatoni halászünnepet több mint két évtizede szervezte meg először a vonyarcvashegyi önkormányzattal közösen a Balatoni Halászati társaság. A hagyományok ápolásának része tavaly óta a strandhalászat megrendezése, amelynek során a Balatonon egyébként már nem alkalmazott tavi hálós halászatot mutatják be úgy, hogy halászlegények helyett fürdőzők húzhatják a hálót.

A háromnapos rendezvénysorozat annak állít emléket, hogy 1729 telén Vonyarc környékén, a Szent Mihály dombnál sodort ki a szél a Balatonról egy leszakadt jégtáblát, amelyen negyven, a befagyott tavon dolgozó és elsodródott halász ért partot. Szerencsés megmenekülésük és hat odaveszett társuk emlékére megfogadták, kápolnát építenek a dombon.

Azt nem őrizte meg az emlékezet, hogy pontosan kik és mikor építették fel a templomot, a legenda igazságtartalmáról ma már csak a Szent Mihály dombon álló kápolna tanúskodik. Néhány éve rendbe hozták a kápolnához tartozó halottasházat és a 40 halásznak emlékhely is épült, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész domborműve díszíti.

Egy emlékpark faragott szobrai is őrzik a 40 halász megmenekülésének történetét Vonyarcvashegyen, amelyet az idei rendezvény nyitányaként megkoszorúznak az egykori halászok mai utódai és a helyi önkormányzat képviselői. Ezt követően kezdődik a strandhalászat. A rendezvény első napján tartják a halászléfőző versenyt és -kóstolást is, amelyen a hagyományos ízek mellett különleges fogásokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A szombat délután a kulturális és szórakoztató programok jegyében zajlik fúvószenekari találkozóval, zenés esttel és tűzijátékkal. Vasárnap a kulturális programok mellett a Szent Mihály dombon lévő emlékhelyen lesz koszorúzás, majd a dombról végignézhető, miként tesznek tiszteletköröket a halászhajók, miközben a hajókról is koszorút dobnak a tó vízére. A rendezvény a kápolnában tartott szentmisével és gitárkoncerttel zárul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik