Kultúra
Alsovarosi-ferences-kolostor(960x640).jpg (Alsóvárosi ferences kolostor)

Havas Boldogasszony nagybúcsú Alsóvároson

24.hu
24.hu

2013. 07. 25. 14:27

Hazánk legrégebbi ülőszékét és a Mátyás király palástjából készült miseruhát is megcsodálhatják az idei Havas Boldogasszony nagybúcsún az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vendégei augusztus 3-án és 4-én.

Az idei Havas Boldogasszony nagybúcsút egyedi tárlatvezetésekkel színesíti az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont augusztus első hétvégéjén: a Szent Péter ispotálytemplom köveiből álló kőtár mellett a látogatók megismerhetik Magyarország legrégebbi székét, Marchiai Szent Jakab ülőbútorát, valamint a Mátyás király palástjából készült miseruhát is.

A vezetéseken bemutatják a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat: fotókon keresztül repülhetnek vissza az érdeklődők az óriási tömegeket megmozgató Havas Boldogasszony búcsú múltjába. Emellett a hűs vetítőteremben a ferencesek mindennapjait bemutató filmeket láthatnak egész nap.

A Havas Boldogasszony ünnepe a legenda szerint a 4. századra nyúlik vissza, amikor egy olasz kereskedő és felesége templomot kívánt építtetni Rómában Szűz Máriának, aki megjelent álmukban: a Szent Szűz tudtukra adta, hogy azon a helyen emeljék a bazilikát, amit másnap hó fog borítani. Így felépült a templom a Havas Boldogasszony tiszteletére Rómában, majd 1503-ban Alsóvároson is: ekkor szentelték fel a templomot és a hozzá tartozó ferences kolostort Szegeden. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, elszármazott családok találkozási helyévé vált.

Az idei Havas Boldogasszony búcsú tárlatvezetései minden egész órában indulnak 10 és 19 óra között. A teljes árú jegy 700, míg a kedvezményes árú belépő 500 forintba kerül majd. A határon túli, „kirajzott” településekről érkezők ezentúl ingyenesen látogathatják a látogatóközpontot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.