Kultúra

Hungarikumok – Szíjgyártók Kistelekről

Somogyi-Konyvtar(960x640).jpg (Somogyi Könyvtár)
Somogyi-Konyvtar(960x640).jpg (Somogyi Könyvtár)

Hungarikumok – Szíjgyártók Kistelekről című kiállítás

Augusztus 1-27. között újabb iparművészeti kiállítást tekinthetnek meg a Somogyi-könyvtár látogatói, mellyel az immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Hungarikum Fesztivál, Szeged városi programjaihoz kíván csatlakozni a könyvtár.

A 200 éves múltra visszatekintő Gyifkó-szíjgyártóműhelyből származó népi- és iparművészeti remekeket bemutató kiállítás célja, hogy a szíjgyártó mesterséget a maga teljességében megmutassa az érdeklődők számára. A szíjgyártó mesterség remekei mellett pedig a Somogyi-könyvtár néhány a témához kapcsolódó dokumentumába is betekintést nyerhetnek.

A Gyifkó-szíjgyártóműhely napjainkra számos külföldi vásár résztvevője, de a Budapesti Nemzetközi Vásáron is rendszeresen szerepelt munkáival. Az Aranykoszorús szíjgyártómester, 1987-től népi iparművész, 2012-ben pedig az Év Mestere díjat vehette át.

A tárlatot dr. Nagy Netta néprajzkutató nyitja meg, s köszöntőt mond Nemesi Pál a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik