Kultúra

Székesfehérvári Királyi Napok: programok augusztusban

augusztus 20 (augusztus 20, székefehérvár, )
augusztus 20 (augusztus 20, székefehérvár, )

Szent István Emlékévben augusztus 14-től egészen augusztus 25-ig tartanak majd az ünnepi programok Székesfehérváron.

Augusztus 14 és 24 között megannyi ünnepi program lesz Székesfehérváron, melyek a hazatérő Szent Jobb fogadásával kezdődnek. Augusztus 15-én lesz az új Fő utca avatása, augusztus 16-án katonazenekari fesztivál lesz a Zichy ligetben, 17-én és 18-án a Koronázási Ünnepi Játékok várják a látogatókat, 19-én Kormányülés és miniszterelnöki köszöntő lesz. Augusztus 20-án pedig a kenyérszentelés és Díszközgyűlés után kezdődik a XVIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál-írja az Emlékév hivatalos honlapja.

Augusztus 14-én a 2013-as Szent István Emlékév egyik legkiemelkedőbb szakrális ünnepe, egyben városunk fogadalmi napja is lesz. Ezen a napon 10 órakor érkezik a Szent Jobb Budapestről a Székesegyházba, ahol 15.30 óráig szervezetten tiszteletüket tehetik az egyházmegye hívei és polgárai. Ezután 16.30 óráig énekes, zenés áhítatot tartanak a város egyházi és világi kórusainak közreműködésével. Az ünnepi liturgia 17.00 órakor körmenettel kezdődik a Székesegyháztól a Nemzeti Emlékhelyig a Szent Jobb és Szent István fejereklyéjével. A Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri oltárnál pedig Paskai László celebrál szentmisét 17.30-kor. Itt mintegy 2000 ülőhely várja majd az embereket és természetesen vizet is osztanak majd a szervezők.

Augusztus 15-én lesz az új Fő utca avatása. Ezen a napon mind a Fő utcán, mind pedig a Zichy ligetben lesznek majd programok.

Augusztus 16-án a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválra várják a látogatókat a Zichy ligetbe. Tatáról, Veszprémből és Kaposvárról is érkeznek Fehérvárra katonazenekarok.

Augusztus 17-én rendhagyó helyszínen, a Bory-várban lesz a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjak és a Deák Dénes Ösztöndíj és Deák Dénes Díj átadása.

Augusztus 17-én és 18-án lesz a Koronázási Ünnepi Játékok. Egész napos történelmi forgatag és vásár vár mindenkit a Belvárosban, este pedig a Koronázási szertartásjátékora várják a látogatókat a Nemzeti Emlékhelyen.

Augusztus 18-án a Csók István Képtárban egy országos vándorkiállítás megnyitója lesz „Székesfehérvár nagy ünnepek között 1931-1938″ címmel. Ugyancsak ezen a napon 11 órakor a Szent István Emlékév üzenetének időkapszuláját helyezik el a Városháza Díszudvarán.

Augusztus 19-én a Városház téren 11 órakor Magyarország miniszterelnöke köszönti az Emlékévet, előtte a kormánytagok a Nemzeti Emlékhelyen helyeznek el virágot Szent István szarkofágjánál és délután 14 órakor kezdődik a kihelyezett Kormányülés a Városháza megújult Nagytanács termében.

Augusztus 20-án 9.30-kor ünnepélyes keretek között nyitják meg a Nemzeti Emlékhelyen az Osszáriumot, majd 10.30-kor a Szent István Székesegyházban szentmise keretében kerül sor az új kenyér megáldására. Este hat órakor a Szent István téren kezdődik a Díszközgyűlés, ahol a város kitüntetéseit is átadják. Ezen a napon este lesz a megynyitó gálaműsora a XVIII. Nemzetközi Néptáncfesztiválnak, mely egészen augusztus 24-ig tart Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik