Kultúra

A Szent Jobb hazatér

emlékév (emlékév, )
emlékév (emlékév, )

Augusztus 14-e a Szent István Emlékév egyik legnagyobb szakrális ünnepe lesz, hiszen 10 órakor a Székesegyházba érkezik a Szent Jobb.

A 2013-as Emlékév kiemelkedő eseményeként, Szent István halálának 975. évfordulóján hazatér a Szent Jobb. Az ereklye előtt délután fél 4-ig tehetik tiszteletüket az egyházmegye hívei, a város polgárai. Ezután fél 5-ig énekes és zenés áhítatot tartanak a város egyházi és világi kórusainak közreműködésével. 5 órakor ünnepi körmenet veszi kezdetét a Székesegyháztól a Nemzeti Emlékhelyig. Fél 6-tól pedig Szentmisét tartanak a felállított oltárnál.

1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulóját nagyszabású programsorozattal ünnepelte Székesfehérvár is, számos országos eseménynek adott otthont.  A Fejér Megyei Levéltár honlapján olvasható az alábbi idézet, mely egy 1938-as naptárt díszített soraival: „Tudja e városának minden fia, hogy Szent István lelke köztünk él s hogy e lelket hiven szolgálja.”

Ebben az évben, országjárása második helyszíneként, Székesfehérvárra érkezett az Aranyvonaton szállított Szent Jobb, melyet több tízezer ember várt a vasútállomáson és Fehérváron. Ünnepi körmenet kísérte Szent István szarkofágjához: itt a Szent Jobbot és a koponyaereklyét a koporsóra helyezték, a három ereklye ünnepélyes keretek között újraegyesült.

A nemzeti ünnep előtt egy nappal pedig kihelyezett kormányülés lesz Székesfehérváron, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda. A kormányfő és polgármester virágot helyeznek el Szent István szarkofágjánál, majd 11-kor ünnepi beszédet mondanak a Városház téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik