Kultúra

Kiállítják Weöres Sándor verseit

weöres sándor, kiállítás (verstapintó)
weöres sándor, kiállítás (verstapintó)

A költő születésnapjának 100. évfordulója alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum egy olyan kiállítást szervez, melyben a hagyományos elemeket keverik a modern interaktív nyelvi játékokkal.

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit-írja honlapján a múzeum.

Versfoltozás: Weöres Sándor állatversei életre keltek. Ebben az interaktív játékban a betűk megelevenednek, a fényt a tenyerünkbe vehetjük. Keressük meg, kapjuk el és tegyük a helyére az elkóborolt szavakat!

Gondolatfújás: A látogató belélegezheti, majd kifújhatja a költő gondolatait. Minden egyes fújással újabb és újabb versrészletek jelennek meg a vásznon. Az installáció a gondolatok szépségét és illékonyságát teszi láthatóvá.

Gyümölcsversek: A gyümölcsöket kezünkbe véve meghallgathatjuk, miről mesélnek. Az almák, a galagonya és a szőlő mind egy-egy ismert vagy kevésbé ismert mondókát vagy verset tartogatnak. – szerepel a PMI honlapján.

Ez csupán néhány érdekes feladat, amely a látogatókat várja a Megmozdult a szótár – Weöres Sándor 100 éves című kiállításon. A költő szövegeiből kiinduló játékok gondolkodásra késztetnek, és elérhetik, hogy a látogató jobban megismerje a verseket. Ezeket a kreatív, játékos feladatokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával hozták létre a szervezők. Ez a kiállítás modern multimédiás része.

A tárlat hagyományos részében bepillantást nyerhetünk a költő életébe: levelezéseibe vagy vallomásaiba. Több dolgot tudhatunk meg szavaiból a családjáról, irodalmi életéről, vagy akár politikai eseményekről. Lehetőség van megtekinteni a Múzeumban őrzött kéziratokat, fotókat és könyveket.

A kiállításra egészen 2014. június elsejéig lehet ellátogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik