Kultúra

A Szigetről indulhat a következő magyar asztronauta

Farkas Bertalannal válogatják a fesztiválon a kéttucat űrutazót, akit Amerikából lőnek majd ki.

Már javában folyik a macsódezodor-felelős Axe kampánya, amellyel nem csak minden eddiginél férfiasabb (konkrétan asztronauta-illatú) dezodorokat szeretnének eladni, de keresik azt a 23 űrhajóst is, akit maga a cég juttat majd száz kilométer magasra, a súlytalanságba.


Fotók: Neményi Márton

A gyár most szövetkezett az idén fesztiválköztársaság néven futó Szigettel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a buli ideje alatt, a helyszínen felépített szűrő- és kiképzőállomáson szelektálják majd a 62 ország több mint félmillió jelentkezőjéből kiválasztott csapatot. A folyamatban Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is részt vesz, ő saját bevallása szerint alig várja, hogy elbúcsúztassa és visszatérésekor üdvözölje utódját. Mint elmondta, menne ő is, 63 évesen még esélye is lenne (az első űrhajós, John Glenn 77 évesen tért vissza az űrbe – olyan ez, mint a biciklizés, mondta Farkas), de inkább átadja a helyet és a háttérből felügyeli a kiválasztást. Hat országból ötven jelentkező kerül be ide, az utolsó előtti körbe. Azaz ötvenegy, hiszen a Sziget külön országként indíthat jelöltet, mégpedig azt, aki a legextrémebb helyre tűzi ki a buli zászlaját.

Az egészségügyi szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház orvosai felügyelik majd. Lesz fogászati és szemészeti ellenőrzés, vérnyomás-mérés, standard terheléses EKG, vesztibuláris forgószék terhelés, neurológiai vizsgálat, konfliktometria, információfeldolgozó képesség vizsgálata, RAVEN-teszt és barokamra is. A szellemi képességeket is tesztek sorozatával vizsgálják majd: tesztelik a tudásukat az űrhajózással, csillagászattal, asztrofizikával kapcsolatban. Ezen kívül mindenki kipróbálhatja majd az ijesztő méretű katapultot is a Szigeten.


Farkas Bertalan

A végcél az Axe Orlandói űrbázisa. Itt már vadászgépekkel repülnek, súlytalanul lebegnek és brutális G-erőkkel tesztelik magukat. Végül 23 jelentkezőt küldenek egy-egyórás űrutazásra egy viszonylag kicsi siklón – Farkas Bertalan úgy tippeli, a szíjat sem kapcsolhatják ki, lebegésről tehát szó sem lehet, de a 103 kilométer magasságban megtapasztalt élmény így is megfizethetetlen lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik