Kultúra

A legjobb zenei fesztivál a környéken

Fesztiválozni egyszerűen, szerényen és kényelmesen is lehet, miközben világsztárokat, leendő sztárokat hallgathatunk három napig, ezúttal a szlovákiai Trencsénben, a Pohodán.

Az elmúlt évek fokozatos felfutása után mostanra már nyugodtan kijelenthetjük, hogy fesztiválország lettünk. Alig kezdődött el a nyár, máris túlvagyunk az első nagyobb bulikon, és bizony nem is várat magára a többi zenei megmozdulás sem. A hazai dömping mellett azonban jól tesszük, ha egy kicsit kitekintünk az ország határain kívülre is, mivel a határtól nem is annyira messze szintén hatalmas bulikba futhatunk bele, sőt számos olyan zenekart is elcsíphetünk, akik vagy épp a csúcson vannak, vagy épp nagyon újak és nagyon jók, vagy akár mindkettő együtt, csak épp kis hazánkat kerülik el – szerencsére nem olyan nagy ívben. Ezúttal a nagyon közeli Trencsén városában lévő Pohoda Fesztivált ajánljuk, mivel azt kell mondanunk, hogy nekünk ez a környék legjobb zenei fesztiválja.


Egyedi hangulatú fesztivál
Fotók: Rába Géza és Bakó Gyula

A Pohoda híresen egyedi hangulata mellett elsősorban természetesen a fellépőkre szeretnénk felhívni a figyelmet, akik közül most csak a legismertebbeket említjük meg: ott lesz többek között a Nick Cave and the Bad Seeds, a Kaiser Chiefs, Kate Nash, a The Smashing Pumpkins, Amon Tobin, Tonny Allen, a Justice, vagy az ifjak közül például a nemrég a legendás Glastonbury Fesztiválon is kitűnő produkcióval kiálló Django Django. A legnagyobb durranás egyértelműen a Red Hot Chili Peppers-basszeros Flea, a Radiohead-énekes Thom Yorke, a Beck- és R.E.M.-dobos Joey Waronker, a szintén radioheades producer Nigel Godrich, valamint a brazil származású perkás Mauro Refosco alkotta szupercsapat, akik Atoms for Peace néven játszanak elementáris erejű, elektronikával jól megkevert, experimentális rockzenét, ami élőben garantáltan nagyon nagyot tud ütni. Már őmiattuk is érdemes ellátogatni a Pohodára – az Atoms for Peace koncertjét Magyarországhoz legközelebb amúgy még esetleg a szerbiai EXIT Fesztiválon lehetséges megnézni –, de az is bőven jól jár, aki szűkebb rétegeknek szóló, egyéb szubkultúrák legfrissebb vagy épp legizgalmasabb, legjobb előadóira kíváncsi. Aki a teljes fellépőlistát szeretné megtekinteni, annak érdemes meglátogatnia a fesztivál honlapját: http://www.pohodafestival.sk/, ahol a belépők felől is tájékozódhatunk – elöljáróban annyit, hogy a limitált számú bérletek közül még akad néhány darab a 89 eurós verzióból, bár a helyszíni 99 euró is nagyon baráti ár ezért a felhozatalért és hangulatért.

A fesztiválnak a Budapesttől mindössze 326 km-re (végig autópálya, három óra az út) fekvő város reptere ad otthont, a koncertek időbeosztása pedig egyszerűen nem engedi meg, hogy bármi jóról is lemaradjunk. Köszönhető ez annak, hogy a két nagyszínpadon, a két közepes méretűn, a két kisebb porondon és a többi helyszíneken az azonos méretű színpadok esetében felváltva követik egymást a bulik, így amíg az egyiken épp koncerteznek, addig a másikon átszerelés folyik. A nézőnek egy koncert után csupán át kell slattyognia a kifutó másik oldalára, útközben vásárolhat magának egy finom, szlovák sört kábé 1 euró 30-ért, egy bramborakot – tócsni, lapcsánka, cicege… – újabb 1-2 euróért és máris jöhet a következő buli, mindeközben pedig még dilemmázni sem nagyon kell azon, hogy a hasonló kaliberű zenekarok közül melyiket is válassza. Ez a polemizálgatás maximum csak akkor kerül elő, amikor valaki borzasztóan nyitottan akar hozzáállni mindenhez, ráadásul habzsolháp módon akarja magába tölteni a különböző zenei dózisokat, de mindenkit megnyugtathatunk, a fesztivál légköre nem engedi meg, hogy túltöltsük magunkat vagy hiányérzetünk lehessen, ugyanis a Pohodán pillanatok alatt mindenki lelazul és elengedi az elvárásait, a mohóságát, az akaromkodását.


Egy pillanat alatt mindenki lelazul

Hogy miért? Mert ez a fesztivál nem akar a legnagyobb lenni, van benne szerénység, jó akar lenni és laza, nem pedig rekordokat akar döntögetni, így aztán nem is érzi azt senki sem, hogy itt most túl sok az ember, vagy hogy ő nem más, mint egy nagy lehúzás áldozata csupán. A Pohodán a mennyiség helyett a minőség az úr, és a lazulás. (Rövid nyelvlecke: Pohoda=lazulás) Csak annyi bérletet adnak el a fesztiválra, amennyi ember kényelmesen jól tudja magát érezni, tömegnyomor nélkül, tehát aki most úgy dönt, hogy szeretne ott lenni július 11. és 13. között, az siessen, mert rohamosan fogynak a belépők.

Aki laza, ott lesz.

 

Web: http://www.pohodafestival.sk/

Belépő: 89 euró elővételben (a készlet erejéig), 99 euró a helyszínen (szintén limitált számban)

 

Rába Géza

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik