Kultúra

Művészet, fesztivál, Balaton: ARTplacc

Az ARTplacc immáron harmadik alkalommal hozza össze a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti galériák legjavát, hogy különleges nyári kiadásukkal Tihanyban találkozhassanak a közönséggel.

Az erre az alkalomra válogatott gyűjtemények kiállításként és vásárként is értelmezhetők, nemcsak megismerhető egy-egy galéria és galerista ízlése, művészeti felfogása, hanem meg is vásárolhatók a műalkotások.

A tapasztalat szerint a közönség felől is érezhető a nyitás és a kíváncsiság, hiszen a Tihanyba látogatók és az itt nyaralók számára az ARTplacc egy izgalmas nyári művészeti fesztivál, amely a fővárosban megszokott kulturális programok színvonalát integrálja a balatoni környezetbe-írja a Nagyon Balaton.hu.

A Monoprojekt szervezésében megvalósuló és a félszigeten több helyszínen futó ARTplacc egyik különleges tulajdonsága, hogy észrevétlenül sétálhatnak bele a látogatók a kortárs kultúrába, hiszen a gyerekeknek szóló képzőművészeti napközis tábor, vagy a Balaton partján zenélő DJ-k, vagy a képekkel és fényekkel játszó VJ-k éppúgy részei a kultúrának, mint az olvasóligetek, a land art projektek, vagy a gasztronómia és a művészet kapcsolatát kereső programok.

Az ARTplacc programjai úgy simulnak bele a nyári időtöltésbe, hogy kikapcsolnak, de közben izgalmas kérdéseket is hagynak a látogatóban.

Az összművészeti fesztivál annyiban tér  el a hasonló céllal szerveződő eseményektől, hogy nem a folyamatos programözön és az egyszerre több helyszínen is pörgő eseményfolyam a célja, hanem sokkal inkább a megismerés, a kölcsönösség és az elmélyülés.

Mindezt számos különböző művészeti ág kiváló alkotói, illetve a fesztivál neves együttműködő partnerei teszik lehetővé.

Ha csak a felsorolást nézzük – képzőművészet, video, fotóművészet, színház, zene, land art, urban art, film és art&food – akkor is elképesztő a felhozatal, mindebből viszont a legjobbak közül válogathatunk.

A galériák közül találkozhatunk a Deák Erika, a Dovin, az Erdész, a Faur Zsófi, az osztrák Gaudens Pedit, az Inda, a kArton, a Molnár Ani, a Mono, a Nessim, a NextArt és a Várfok válogatásaival, alkotóival. A szakmai találkozók, a beszélgetések, a gyűjtői estek és a műteremlátogatások mind azt a célt szolgálják, hogy egyre többen megtalálják az őket érdeklő művészeti programokat.

Az olvasóliget irodalmi programok, beszélgetések, író-olvasó találkozók színhelyéül szolgál majd, ezen kívül progresszív színházi előadások, videoművészeti válogatások (Crosstalk, Panel Contemporary), valamint mozifilmek és rövidfilmek (EUshorts, RAFF) is gazdagítják a programot. Festői hangulatban, közvetlenül a Balaton partján tájékozódhatunk a legfrissebb hazai és nemzetközi videoművészeti tendenciákról – amit utólag elmesélve is elég menő nyári élmény lesz.

A fesztivál zenei programja a rendezvény filozófiájához hűen a sokszínűségre törekszik, a fellépők között olyan ismert, valamint feltörekvő fiatal előadók szerepelnek, akik haladó szellemiségükkel és karakteres művészetükkel a kortárs kulturális élet értékeit képviselik.

Jegyek: az ARTplacc rendezvényei ingyenesek, kivéve a kiemelt programokat, amelyeket a Tihanyi-félsziget számos szolgáltatásából (szállás, étterem, és szabadidős programok) kedvezményt adó és egyben a rendezvényt támogató karszalaggal lehet látogatni, amelynek ára 1500 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik