Kultúra

Jó estét nyár, jó estét Keszthely!

balaton (balaton)
balaton (balaton)

Közel két hónapon át tartó művészeti fesztivál kezdődik Keszthelyen a Balaton-parti zenepavilonban és a sétálóutcában.

Az augusztus 20-ig tartó rendezvénysorozat keretében szinte minden napra jut egy-egy zenés és kulturális program. A zenepavilonban esténként koncerteket, gyerekműsorokat tartanak, gitárművészek, énekmondók szórakoztatják a közönséget. Keszthelyi hangoskodó címmel könnyűzenei tehetségkutató versenyt hirdetnek és fellépési lehetőséget is biztosítanak a “hangoskodóknak” – mondta el Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese az MTI-nek.

A zenepavilonban július 9-én és 10-én a Divat-évszakok Magyarországon című nemzetközi kulturális projekt keretében orosz kulturális csoportok lépnek fel. Oroszország régióiban a gyermekek és a fiatalok számára művészeti – zene, tánc, irodalom, színház, népművészet, fotózás, divattervezés – kategóriában hirdettek versenyt. A jelentkezők Moszkvában előválogatáson vettek részt, a legjobbak lehetőséget kaptak, hogy a Balaton fővárosában is bemutatkozzanak.

A fesztiválra meghívták a tavalyi Helikoni Ünnepségek könnyűzenei és mozgásművészeti kategóriáinak fellépőit is. A Dunántúlról érkező fiatalokat vendégül látja a város, a középiskolások a zenés és táncos produkciókkal – az orosz csoportokhoz hasonlóan – a zenepavilonban és a sétálóutcában is fellépnek.

Július 20. és 22. között a zenepavilon környéken kialakított művésztelepen helyi képzőművészek – portrérajzolók, festők, szobrászok – dolgoznak, a tervek szerint az itt készült alkotásokból Balatonikon címmel nyílik majd kiállítás.

Július utolsó szombatján a Kukorica Jancsi Fesztiválon horgászversenyt, halászléfőző versenyt szerveznek a Balaton-parton, a családi napon az ifjúsági fúvószenekar ad koncertet, a gyermekeket pedig játszóházakba, gyermekkoncertre és bábelőadásra várják.

Mint Osvald Bálint felidézte, az augusztus 20-ig tartó programsorozat ötlete onnan jött, hogy a turisták Balaton-parti sétaútja a Zenepavilon előtt vezet el. Úgy gondolták, hogy esténként meglepik őket a helyi előadók kulturális, művészeti produkcióival, hogy ezen keresztül megismerhessék a város és a megye kulturális kínálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik