Kultúra

Martin György Országos Néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

néptánc (néptánc, )
néptánc (néptánc, )

Több száz táncos mutatkozik be és ad számot tudásáról a július 5-én kezdődő VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden.

A 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viselő fesztivált minden második évben rendezik meg a Tisza-parti városban – mondta Simoncsics János fesztiváligazgató az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón.

A hagyományokhoz híven az idei fesztivál is menettánccal indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevő együttesek a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóként a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz.
Bár a fesztivál nem verseny, a Martin György Néptáncszövetség által a fesztiválra kiválasztott együttesek zsűri előtt mutatják be 20-22 perces műsorukat a színházban pénteken, illetve szombaton este. A szakemberek a következő délelőttökön értékelik a társulatok koreográfiáját, tánctudását és viseletét.

Már hagyomány, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre erősödő vajdasági társulatok is bemutatkoznak a rendezvényen. Idén a horgosi Gubanc táncegyüttes és a Juhász zenekar lesz a fesztivál vendége.
A tánc nem ér véget a folklórestekkel, a bemutatók után az együttesek tagjai hajnalig tartó táncházat rendeznek – mondta a fesztiváligazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik