Kultúra

Nemzetközi színházi társulat vendégjátéka Szegeden

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 06. 19. 19:30

Június 21-én, pénteken 17.00 órakor a Széchenyi téren, 20.00 órakor pedig a Régi Zsinagógában lép fel a dániai The Jasonites, amely a neves Odin Színház/Nordisk Teaterlaboratorium rezidens társulata. A vendégjáték a „Karaván – Művészek úton” című projekt része, amely az EU Kultúra Programjának támogatásával valósul meg. A csapat turnéja Dániából indult, németországi, lengyelországi és csehországi fellépések után érkeznek Szegedre.

A Széchenyi téri platánfák alatt a „Banana Revival” című zenés vígjátékot adják elő, amely minden korosztályhoz szól. A családi előadás kiindulópontjául egy olyan újságcikk szolgált, amely a Portugália és Uganda közti ki- és bevándorlásról szólt. Régebben az emberek Afrikából emigráltak Európába munkalehetőség reményében, míg ma ennek az ellenkezője történik, a jobb életkörülményekben bízva. Előítéleteink a visszájukra fordulnak, amikor a harmadik világ lesz az első – az „elsőből” pedig harmadik. Ahogy a jelenlegi válság átjárja az úgynevezett gazdag országokat, az otthont és munkát kereső emberek más irányt vesznek. Reményre, küzdőszellemre, társadalmi kapcsolatokra és együttérzésre van szükség az újjászületéshez – de milyen értékekre építkezhetünk?

A „Banana Revival” történetében a banán reprezentálja egy egzotikus ország, Banana Land gazdagságát. Az emberek színes ruhákban járnak és a mindennapjaikat, munkájukat, életüket, egymáshoz való viszonyukat a banán határozza meg. Ebbe az országba érkezik egy idegen, egy kívülálló, aki, miután hasztalanul próbált boldogulni más, válság sújtotta országokban, itt próbál beilleszkedni és elfogadtatni magát… Az előadás kifejezetten szabadtérre készült, mobilis, egy bárhol leparkolni tudó kisteherautó platója alakul át színpaddá. A társulat játékos, szórakoztató és közérthető formában járja körül a témát, sok zenével és tánccal – és a nézők sem távoznak üres kézzel!

A Régi Zsinagógában este egy komolyabb hangvételű előadással lépnek fel. A „Holnap” című előadás az Odin Színház alapítója és vezetője, Eugenio Barba szövegei alapján született és egy disztopikus világba viszi el a nézőt. Egy olyan korba, amikor az összes színház leégett, a fiatalok azonban nem adják fel. Csatornákban, víztározókban, gázvezetékekben, katakombákban, földalatti temetőkben laknak, de élnek, és bár értelmetlen megpróbáltatásokat kell elszenvedniük és mindenért meg kell küzdeniük, tudnak még álmodni és egymásnak vigaszt nyújtani.

Izgalmas zenei és látványvilág jellemzi az előadást, amely mozgásszínházi elemekkel is mesél erről a sötét, de nem reménytelen jövőről.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.