Kultúra

Felnőtt tartalmú kiállítás a vásárhelyi múzeumi éjszakában

Felnőtt tartalmú kiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen Tornyai János és Holczinger Katalin intimviszonyáról.

“Tizian csak rajzban és színben aknázta ki a női testet úgy-ahogy, de […] az igazi poézis elkerülte a figyelmét “- írta egy grafikája hátoldalára Tornyai János festőművész 1920-ban.

A mester nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban különleges, eddig soha be nem mutatott szénrajzokon, festményeken és “18-as karikás” aktfotókon tárják fel Tornyai és modell múzsája, Holzinger Katalin intim viszonyát a Múzeumok Éjszakáján.

A fenti mű hátoldalán szereplő jegyzetében a festői poézis fő ihletőjének tartja Tornyai János az egyszerűen csak “örök nősténynek” nevezett Katalint. De miként került e csudálatos test gazdája Hódmezővásárhelyre?

Az első, “Nagy Háború” alatti és azt követő megélhetési gondjait Tornyai képeladással igyekezett orvosolni. Az általános érdeklődés azonban a könnyedebb művészet felé fordult, és hogy a vevők által támasztott igényeket kielégítse, az akkor már ötven éves, elismert festőművész beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, a Benczúr Gyula által vezetette
Mesteriskolába.

Itt ismerkedett meg a modellt álló Holzinger Katalinnal, akit a nyári szünet idejére meghívott magához Vásárhelyre és Mártélyra. A vendég hamarosan otthonosan érezte magát az idilli környezetben. Tornyai a Tisza-parton a szabadban aktokat festett róla, közben otthon többféle változatban rajzolta, festette a különböző méretű akttanulmányokat.

Szénvázlataihoz feljegyzéseket készített, amelyek személyes hangvételükkel betekintést engednek a művész és modelljének intim viszonyába. Mivel Tiziano csak a szemnek készítette alkotásait, ezért csupán festő volt – jegyzi meg Tornyai János. “Hej,
Katalin, Katalin! A te testeddel és az én lelkemmel mi ezt megcsináltuk volna. Csudálatos test!! Az örök nőstény!” – folytatja a papír hátoldalán a mester.

Milyen további, immár nem túl hízelgő, “nem az eszéért szeretem” megjegyzéseket tett a hölgyre Tornyai János? A Múzeumok Éjszakáján megtekinthető kiállításon ezt is megtudhatják az érdeklődők; június 22-én, szombaton este 10 órától (ismét) lehull a lepel a titokzatos, de nem eltitkolt Tornyai-modellről, Katalinról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik