Kultúra

Tíz színész, aki örökre a szerepe foglya maradt

Sztárkák (színészek)
Sztárkák (színészek)

Sorolj fel néhány (nem egy!) olyan filmet, amiben Tom Selleck, Peter Falk vagy éppen Telly Savalas szerepelt. Nem is olyan könnyű, ugye?

Larry Hagman = Jockey

Minden idők egyik legkarakteresebb rosszfiúja, Jockey „J. R.” Ewing, a Dallas Berényi Mikije tizenöt éven át ostromolta a televíziót. A tavaly elhunyt Larry Hagman ez idő alatt legendává lett, de csak a legnagyobb rajongói tudnának olyan filmeket felsorolni, amelyekben szerepelt, pedig száz televíziós és mozis produkcióban feltűnt – köztük az 1978-as Superman filmben is.

Tom Selleck = Magnum

A nyolcvanas évek pornóbajuszának egyik legnagyobb hírvivője a Thomas Magnumot alakító Tom Selleck, akinek karakterjegyei előtt ma is több sorozat igyekszik tisztelegni. A veszteségeken önmagát mindig hamar túltevő magánnyomozó legalább akkora sikert ér el sorozatával, mint a nagy előd Hawaii Five-0. Nem is csoda, hogy nem tudja magáról lemosni a szerepet.

Peter Falk = Columbo

Aki 32 éven át bújik ugyanabba a szerepbe, az ne is nagyon csodálkozzon, ha mindenki azzal a karakterrel azonosítja. Columbo hadnagyunk hiába szerepelt majd száz filmben, két évvel ezelőtt mindenki inkább a ballonkabátos, nem létező feleséges hadnagyot gyászolta, mintsem Peter Falk színészt.

David Hasselhoff = Michael Knight

Nevezhetnénk akár kakukktojásnak is, hiszen a Knight Rider mellett a Baywatch is nagybetűvel van szedve az önéletrajzában. Mégis inkább Michael Knightként marad emlékezetes televíziós munkássága, hiszen a cipzáras bőrkabát mögül kibúvó göndör fürtöket lehetetlen elfelejteni. Persze a gonosz Devon Milest is, de az nem ide tartozik.

Kiefer Sutherland = Jack Bauer

Mondhat bárki bármit, Kiefer Sutherland neve összeolvadt Jack Bauerével. A 2000-es évek legjobb akciósorozatának főszereplője pedig rengeteg kiváló filmben nyújtott fantasztikus alakítást, az utókor azonban már biztosan „csak” arra a fickóra fog emlékezni, aki oly sokszor megmentette az amerikai nép seggét a terroristáktól, és aki úgy mondja azt, hogy „Damn it”, mint még soha senki más.

Richard Dean Anderson = MacGyver

A Csillagkapu -sorozat szereplői szorult helyzetben mindig Jack O’Neilltől várták a megoldást, ami nem is csoda, hiszen az ezredes korábban hét éven át megmutatta, hogy szó szerint a szarból is képes várat építeni. A 63 éves színész Angus (na, erre ki emlékszik?) MacGyverként lett halhatatlan a nyolcvanas évek végén.

Gillian Anderson és David Duchovny = Mulder és Scully

Ha van sorozat, amit a mai napig legalább annyian sírnak vissza, mint a Jóbarátokat, akkor az biztosan az X-akták. A sorozat nyomozópárosát, Muldert és Scullyt alakító David Duchovny és Gillian Anderson a mai napig nem tudja lemosni magáról a szerepet, pedig igencsak igyekeznek. Duchovny például Hank Moody karakterével próbál sorozattörténelmet írni a Kaliforgiában, Anderson pedig a sorozatgyilkosok lelki világában turkál a Hannibal és a The Fall című sorozatokban. Felesleges, hiszen a Mulder és Scully név legalább olyan maradandó bélyeg, mint „Az igazság odaát van” közhely.

Telly Savalas = Kojak

Ki ne emlékezne a nyalókás Theo Kojakre, aki Manhattan utcáin tett rendet a rosszfiúk között? A sorozat mindössze 5 évadot (plusz 5 tévéfilmet) élt meg, de olyan népszerűségre tett szert, hogy sok országban még ma is rendszeresen műsoron van. Nem csoda hát, hogy az egyébként remek háborús filmekben feltűnő Savalas neve örökre összeolvadt Kojakével.

Érdekesség egyébként, hogy a fenti sorozatszerepek mennyire összeolvadtak a köztudatban a magyar szinkronhangokkal is, akik legalább annyira „legendásak” lettek, mint a fent felsorolt színészek.

A Telly Savalas magyar hangját adó és a színészre igencsak hasonlító Inke László főszereplésével még egy paródia is készült 1980-ban,Kojak Budapesten címmel.

+1

Nemcsák Károly = Keccsölős Feri

A Jászai Mari-díjas Nemcsák Károly elsősorban a színházi pályafutásáról híres. Bár a lista tagjaihoz képest jóval kevesebb filmben vagy sorozatban szerepelt, mégis legalább annyira népszerű és maradandó karakter fűződik a nevéhez. Természetesen a Szomszédok Vágási Ferijére gondolok, aki már akkor előre látta a jövőt. Imádtam.

Kimaradt valaki a listából? Írd meg kommentben a saját kedvencedet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik