Kultúra

Terroristák a Budapesti Vidám Parkban

Visszatért Magyarországra az HBO Válaszcsapás című akciósorozatának stábja. A 24 utódjaként számon tartott széria főhősei ezúttal a Budapesti Vidám Parkban tettek rendet.

A hazánkban az M1-en, a Viasat 6-on és az HBO-n is sugárzott, Chris Ryan bestsellere alapján készített Válaszcsapás című sorozat 2010-ben debütált a brit Sky1-en. Egy John Porter nevű katonáról szól, aki rendet tesz a terroristák között a világ különböző tájain, a brit különleges egység tagjaként. A folytatásra a Cinemax kapott megbízást, amely a folyamatban lévővel együtt három évadot készített a sorozatból.

Hogy közelebbről hogyan is néz ez ki, abba nyerhettünk bepillantást az elmúlt héten. S bár minden, a sorozat legújabb évadával kapcsolatos érdemi infóra rá kell ülni augusztusig, de néhány apró morzsát azért megírhatunk.

Magyarország = profi és megfizethető

A Válaszcsapást visszatérő vendégként köszönthetjük hazánkban, hiszen nem először forgatnak itt. Michael J. Bassett rendező elmondása szerint a magyar stáb profi felkészültsége miatt választották ismét Budapestet, de persze az sem mellékes, hogy ugyanannyi pénzből akarnak egy még látványosabb évadot összehozni, mint az előzők. Ebben pedig a magyar stábtagok rutinjának és megfizethetőségének nagy szerepe lehet.

Az, hogy mennyivel lesz látványosabb az új évad, nem derült ki. A Budapesti Vidám Parkba szervezett forgatási napon nem a látványos akciójeleneteket vették fel, a rendező azonban már a nap elején gondoskodott arról, hogy a sajtó képviselőinek maradandó élmény legyen az esemény. Miután az egykori Delta Force-os katonát alakító Sullivan Stapletonnal a kormányán megérkezett egy kerékpáron, azonnal „lefoglalta” az egyik kedvenc játékot, a Brake Dance-t, és egy extra gyors menetre invitálta a sajtó képviselőit.

Itt jegyezném meg, hogy többek szerint is sztoikus nyugalommal ültem végig a körülöttem ülők sikoltozását, ami a másik főszereplőnek, Philip Winchesternek is feltűnt, és egy hátba veregetés mellett félperces előadásban igyekezett utánozni az arckifejezésemet.

A forgatáson közvetlenek voltak a stábtagok, alighogy kisétáltak a kamerák elől, máris odajöttek hozzánk, hol közös fotót készíteni, hol a paprikás csirkét dicsérni, hol a fegyvereiket mutogatni, hol pedig csak úgy random beszélgetni. Ez a hozzáállás amellett, hogy rendkívül szimpatikus volt, nem volt újdonság, hiszen már két nappal a forgatás előtt tudtuk, mennyire rendben van ez a csapat.

Akkor volt ugyanis az esemény sajtótájékoztatója.

A két főhős: Stapleton és Winchester

Meztelenség és brutalitás

A színészek már ott ugratták és szívatták egymást. A kissé túlpörgő Robson Green például annyit beszélt, hogy a sorozat főszereplő párosa inkább elé pakolta az összes diktafont, mondván, a jelek szerint nekik úgysem lesz már erre szükségük. Green persze értette a célzást, ennek ellenére továbbra sem állt be a szája.

A Válaszcsapás nem csak attraktívabb lett, de mióta a sorozatot a Cinemax vette kezelésbe, a szériában megszaporodtak a meztelen és véres jelenetek, ami a már említett John Porter-es évad után kissé erős váltás volt, de az ezt firtató kérdést Michael J. Bassett egy „Te láttad már a Banshee-t?” visszakérdezéssel rendezte le. (A Banshee az év egyik legjobb újonc sorozata, és nem szűkölködik meztelen és brutális jelenetsorokban.)

Természetesen a meztelen jelenetek kifejezés hallatán minden szempár Sullivan Stapleton-ra, a sorozat alfahímére szegeződött, akiről egyébként kiderült, hogy képes tökéletes magyarsággal bárkit elküldeni melegebb éghajlatra, aki afelől érdeklődik, hogy az életben is ugyanolyan könnyen „megkapja-e” a jó nőket, mint a sorozatbeli karaktere.

A Válaszcsapás új évadát leghamarabb ősszel láthatjuk a tévében, de az alapján, amit ebben a két napban tapasztaltunk, mindenképpen megéri várni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik