Kultúra

Szent Iván Napi Mulatságok Vásárhelyen

Igazi kultur-boom avagy zene, színház, tánc és múzeumi kalandok várják jövőhét végén az érdeklődőket Hódmezővásárhelyen, ahol első alkalommal rendezik meg a Szent Iván Napi Mulatságokat.

A június 21. és 23. között zajló rendezvénysorozaton musicalesten lép fel Dolhai Attila, az ír zene fenegyerekei, a Pady and the Rats ad koncertet, a nézők együtt S.Ö.R.-özhetnek Kálid Artúrra és Kálloy Molnár Péterrel, a Tájháznál a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a parázson járást és tűzugrást, valamint éjszakai kiállításokkal és programokkal várják a múzeumbarátokat.

A Tornyai János Kulturális Városnegyed sétálóutcáján Peter and Pan utcazenészek fellépésével indul a háromnapos Szent Iván Napi Mulatság Hódmezővásárhelyen, június 21-én délután 5 órakor. A hat helyszínen zajló rendezvénysorozatot Almási István polgármester nyitja, majd szentivánéji musicalgála várja a könnyed műfaj kedvelőit; a Rapcsák András úti színpadon fellépnek a Budapesti Operettszínház kiválóságai: Dolhai Attila, Janza Kata,
Vágó Detti és Szabó P. Szilveszter.

A sétálóutcán zajló programokkal párhuzamosan az immár hagyományos hagyományőrző mulatság, a LÖSZ Kulturális Fesztivál veszi kezdetét az Árpád utcai tájháznál. A Népművészeti házban és környékén folk kocsma, sok-sok koncert, vásári mutatványok, kézműves vásár, táncház és hagyományőrző programok várják az érdeklődőket.

A szombat a fiatalokról fiataloknak szól: a gyerekslágerek nagy tudója, az Iszkiri zenekar nyitja a napot, a városi fúvósok térzenével készülnek. Fellép a helyi ifjú zenészekből álló Dodgem zenekar, a Blues Bell, a szájharmonika virtuózai, a BFMK előtti színpadon örökzöld rockabily slágereket játszik a Pumpkins, a Gypo Circus egy igazi ethno punk koncerttel
alapoz az ír zene fenegyerekeinek, a Paddy and the rats “lábdobbantós”, táncra hívó fellépésre.

A szombat éjszakán a múzeumok is megnyitják kapuikat, hajnal egy óráig várják a látogatókat izgalmas kiállításokkal és programokkal, amelyeken a főszerepet a fotó kapja: tíz év vásárhelyi pillanatképei a fotószimpóziumokon és egy 18-as karikás kiállítás a Tornyai-múzeumban; Eifert János diaporámái és fotográfiái az Alföldi Galériában. Az Emlékpont az idén is időutazásra hívja a retro-fanokat: lesz nyolcvanas évek divat és hajbemutatója, punkkoncerttel fűszerezett underground hangulat a rendszerváltás szubkultúráját felidéző Rodolf Hervé kiállításon.

A mulatságok vasárnapi zárónapja a hagyományok jegyében zajlik: megidézik a híres vásárhelyi Promenád hangulatát, Pál Tamás és tanítványai Szentivánéji operameséket adnak elő, a tájháznál tüzes, a nyári napfordulóhoz kapcsolódó népszokásokkal és szertartásokkal készülnek. A tűzugrás és parázson járás előtt még három jókedvű vagány, Kálid Artúr, Kálloy-Molnár Péter és Gáspár András várja egy önfeledt S.Ö.R-özésre a Shakespeare-re szomjazókat: a legismertebb drámaíró összes művét – igaz rövidítve – adják elő a Bessenyei Művelődési Központ színháztermében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik