Kultúra

Eifert János munkái Hódmezővásárhelyen

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 06. 12. 17:52

Eifert János alkotásaiból nyílik kiállítás Ars Poetica - Ötven év fotográfiái címmel vasárnap Hódmezővásárhelyen, a művész szülővárosában.

Az idén hetvenéves fotográfus a Honvéd Táncegyüttesben kezdte pályafutását táncosként. Az első fényképezőgépet öccsétől kapta, az első tekercs filmre pedig Mártélyon készített felvételeket. A képeket elemezve jött rá, hogy a fotókkal mesélni, verselni lehet, és mód nyílik a világ újrateremtésére – emlékezett Eifert János az Alföldi Galéria kilenc termében mintegy száz fotográfiát felvonultató tárlat anyagát bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Vidéki és külföldi útjain állandóan fényképezett, erre biztatta az együttes akkori koreográfusa, Novák Ferenc is. A nemzetközi fotós életbe Vágta című, vágtató kuvaszokat megörökítő fotójával robbant be, azóta 180 önálló kiállítása volt, hétszáz csoportos tárlaton szerepelt, képeivel 168 díjat, nagydíjat, különdíjat és diplomát nyert.

A Vágta című kép – amely bár csaknem fél évszázada készült, ma is gyakran szerepel nemzetközi kiállításokon – a hódmezővásárhelyi tárlaton is látható lesz. A fotó általában 30×40 centiméteres nagyítással szerepelt a kiállításokon, az Alföldi Galéria közönsége azonban a 6×6 centiméteres filmre készült képet most vágatlanul láthatja.

Eifert János úgy véli, a digitális technika csupán eszköz, amely rengeteg lehetőséget ad a fotós kezébe, látásmódja azonban alig változik. A képeket így gyorsan, könnyebben lehet közreadni. A művész maga is vezet blogot, ezt ugyanolyan fontos kifejezési formának tartja, mint a könyveket vagy kiállításokat.

A fotográfusnak most is örömet jelent, ha fényképezőgépet vesz a kezébe, így a tárlaton több, a közelmúltban készült alkotás is szerepel. Eifert János úgy fogalmazott, a fénykép számára az az eszköz, amellyel pontosan, szabatosan közre tudja adni mondandóját. Éppen ezért szinte mindig van nála fényképezőgép, hiszen sajnálná, ha szembetalálkozna egy várva várt témával, és gép híján csupán mesélni tudna róla.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.