Kultúra

Székesfehérváron lesz az Ünnepi Könyvhét megnyitója

olvasás (olvasás, )
olvasás (olvasás, )

Székesfehérvár lesz a házigazdája jövő csütörtökön a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok országos megnyitójának - közölték a szervezők szerdai székesfehérvári sajtótájékoztatójukon.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a könyvhét fő célja nem változott az évek során, vagyis továbbra is az olvasás fontosságára akarják felhívni az emberek figyelmét. Ár ellen úszunk az informatikai tengerben, de mégis érdemes küzdeni – fogalmazott.

Az ünnepélyes megnyitó június 6-án lesz Székesfehérvár főterén, amelyen részt vesz Cser-Palkovics András polgármester mellett Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A jövő csütörtöki megnyitó díszvendége két Kossuth-díjas író, Csukás István és Csoóri Sándor lesz.

Ugyanezen a napon rendezik meg a Hetedhét Játékmúzeumban a Réber László-konferenciát, és akkor nyílik meg a Janikovszky Éva-emlékkiállítás is a Szent István Művelődési Házban. Pénteken avatják fel Weöres Sándor domborművét a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületén, majd emlékülés keretében emlékeznek meg a költőről.

Az egyhetes programsorozaton olyan neves írók, költők és művészek lesznek jelen, mint Czigány György, Ágh István, Esterházy Péter, Vámos Miklós, Bartos Erika, Hajós András vagy Dunai Tamás. A könyvhéten negyven önálló stand lesz, az országos könyvkiadók közül többen is saját standdal lesznek jelen Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik