Kultúra

Hetedhét országra szóló Játékfesztivál Székesfehérváron

A kétnapos fesztiválon, amelyet szombaton dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitott meg, a gyerekek kedvükre választhatnak az elmélyülős, kézműveskedős, alkotós, lazítós, vagy a pörgős, nyüzsgős és zenés-hangos játékok közül.

Mesés játszótérré vált Székesfehérvár Belvárosa a hétvégén. Egy éve nyitotta meg kapuit látogatói előtt a Játékmúzeum új helyén, a Hiemer-házban, így idén a gyereknap és a múzeum első születésnapja egy nagy játékünnepben olvadt eggyé. A Hetedhét Játékfesztivál programkínálata a legkisebbektől kezdve az örök gyerekekig mindenkinek számtalan élményt tartogat.

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Fesztivál a Városház téren. Köszöntőjében a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „Az Emlékév keretében szerettünk volna olyan programokat és hagyományokat teremteni, amelyek évről-évre a gyerekeket is megszólítják. A két nap a tiétek, érezzétek jól magatokat, vegyétek birtokba a Belvárost!”

A megnyitót követően bemutatták a „Barangolás Székesfehérváron, a királyok városában – útikalauz és munkafüzet óvodásoknak és kisiskolásoknak” kiadványt, amely a Gyöngyvirág Óvoda gondozásában készült el. Halmai Tamásné óvodaigazgató elmondta: „Az Emlékévhez kapcsolódva készítettük el ezt az országosan is egyedülálló kiadványt, amely az óvodás korosztálynak is emlékezetessé teszi a 2013-as évet. Az önkormányzattal, a terület önkormányzati képviselőjével, Deák Lajosnéval, valamint a szülők együttes összefogásával pályáztunk és egy évig dolgoztunk a gyerekekkel.” Az útikalauzt a gyermekek rajzai színesítik, és egy feladatlap teszi izgalmassá.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át jelképesen a barangolásra buzdító kiadványt a jelen lévő óvodaigazgatóknak és óvodásoknak. „Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is megismerhetik Székesfehérvár történelmét gyermekszemmel.  Az óvodákba eljuttatjuk ezt a kiadványt, amelynek a tervek szerint lesz egy iskolás változata is. A királyok városában élünk és feladatunk olyan fiatalok nevelése, akik maguk is büszkék arra, hogy székesfehérváriak.”-tette hozzá a polgármester.

A fesztivál hivatalos megnyitója után megkezdődtek a mesés programok. Kicsik és nagyok nemcsak kézügyességüket próbálhatták ki, de számtalan koncerten, előadáson szórakozhattak már az első napon is. A Vaskakas csecsemőszínházi előadással is készült a nagyobbaknak szóló bábelőadás mellett. Igazi vásári hangulatot idézett a Vitéz László előadás a szabadtéri színpadon, de óriás társasjáték, várjáték, közös képfestés, kézműves foglalkozások, hangszerbemutató, minivonat és élményfotózás is várja az érdeklődőket. A szombati programok között szerepel egy rekordkísérlet, miszerint Székesfehérváron látható először az ország legnagyobb túrórúdja.

Minden fiú és leánygyermek Játékország uralkodója lehet, ha teljesíti a Hetedhét próbatétel minden állomásán rá váró feladatokat. A Hiemer-ház udvarán a csodamasina Circus Mechanicus a Tintaló Cirkusztól két napán át várja az érdeklődőket. A kézműves és helyi termék vásáron gyönyörködhetnek a portékákban, de játékra invitál az óriáscsúszdás légvár, a kosaras körhinta és más fajátékok is. A mesebeli lényekkel és furfangos feladatokkal megküzdő, a párbajokat teljesítő, megfáradt „vándorok” az Iszkiri és a Kákics Együttes koncertjén töltődhetnek fel szombaton délután a másnapi programokra. Szombaton este 19.00 órakor kezdődik „Fény-játékok” címmel Nagy Anna és Huszárik Kata előadása Lázár Ervin műveiből a Hiemer-ház báltermében.

A 2013-as Szent István Emlékévet is népszerűsíti idei versenyautóján Matók Ádám, aki így is szeretne köszönetet mondani a várostól kapott támogatásért. A fiatal fehérvári rallys kocsiját a Hetedhét Játékfesztivál kezdetén mutatták be dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen. “Köszönjük, hogy Ádám egy versenyt ezzel kihagyva eljött a Hetedhét Játékfesztiválra. Azért tartottuk ezt fontosnak, mert a fiatalok biztosan nagyon élvezik majd, ha beülhetnek egy rallyautóba és beszélgethetnek Ádámmal. Az ő tehetsége túlmutat az országhatárokon is.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere kitért arra is, hogy az a technikai sport, amelyet Ádám választott, igen költséges. Éppen ezért kérte, hogy aki teheti, segítse a fehérvári versenyzőt és csapatát. A magát immár az európai versenypályákon is kipróbáló Matók Ádám rallyautóját egész hétvégén bárki megnézheti a Városháza előtt. Már szombaton délelőtt kiderült, hogy sokan kíváncsiak a Hondára és a rallyversenyzéssel kapcsolatos történetekre. A tehetséges versenyző büszkén mesélt eredményeiről és autójáról valamennyi érdeklődő gyermeknek és felnőttnek.

A fesztivál mesék világában jártas szervezői, ismerve a fordulatos, meglepetésekkel teli történeteket, készültek az időjárás „szeszélyeire” is. Minden programot úgy alakítottak, hogy azokat rossz időjárás esetén is meg lehessen tartani a Hiemer-házban és a Városházán.

A születésnapos Hetedhét Játékmúzeum további játékra hívja látogatóit. A fesztivál két napja alatt egyetlen karszalag megvásárlásával korlátlanul látogatható a múzeum, ahol a rendkívül értékes gyűjtemény vitrinjei, fiókjai feladatokat, játékokat, plusz információt is rejtenek. Különböző érzékszerveiket dolgoztathatják meg a játékos kedvűek, hol szagolni, hol tapintani kell, máshol logikai készségre, vagy ügyességre van szükség. A terepasztalon futó kisvonatot egy gombnyomással indíthatják el a képzeletbeli állomásfőnökök, és kipróbálható egy praxinoszkóp is. A kiállítótérhez szorosan kapcsolódó Játéktér elnevezésű foglalkoztató terem a társasjátékok tere: itt ki lehet próbálni néhány kiállításban látható társasjátékot. A Réber kiállításban felnőtteknek és gyerekeknek szóló műveket lehet lapozni, olvasgatni.

A legkisebbek birodalmát a Városháza udvarán alakították ki a szervezők, ahol bele lehet kóstolni babazenés és mozgásművészeti foglalkozásokba is. Kihagyhatatlan programnak ígérkezik vasárnap 15.00 órától a Szabad Színház előadása, amely a Hetedhét Játékmúzeum kiállítása alapján, a gyűjtemény alapítója, Moskovszky Éva meséjéből készült. Az előadást követően a Hetedhét Játékfesztivál valódi születésnapi zsúrral ér véget, hiszen a látogatók megkóstolhatják a Hetedhét Játékmúzeum születésnapi óriástortáját. Az édes jutalom majszolása alatt Palya Bea koncertjét élvezhetik a Hetedhét országra szóló Játékfesztivál résztvevői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik