Kultúra

A Jentl a Régi Zsinagógában

24.hu
24.hu

2013. 05. 24. 04:31

A világhírű film egy hazai monomusical változata május 27-én, hétfőn, fél nyolctól, Klein Judit előadásában.

A XX. század elején forrongott a világ, minden nagy változások előtt állt. Még az is megtörténhetett, hogy egy ortodox zsidó lány lázadt a törvények ellen. Önmaga akart lenni, tanulni akart. Hű akart lenni a tanokhoz – de a maga elvei alapján. Magánlázadást eszelt ki: fiúruhában jesivába járt tanulni, amiből persze számos bonyodalom származott.

Jentl, a rabbi tudásra nevelt és tudásra éhes lánya apja halála után nem akar a szokásos útra lépni: kiházasítva férjhez menni és gyerekeket szülni. Férfiruhába öltözve – Ansel álnéven – felkeres egy jesivát, ahol az égő szemű, gyönyörű Avigdor lesz a tanulótársa. Avigdor úgy érzi, Jentlben jó barátra lelt, Jentl viszont beleszeret Avigdorba, akinek van már menyasszonya…

Singer novellájának történetére nem véletlenül figyeltek fel a társművészetek: színdarab, musical, film készült belőle, végül pedig egy egyszemélyes zenés játék: egy monomusical. Ez a forma illik is a történethez, ami végül is egy fejlődéstörténet, happy enddel. Jentl Amerikában megtalálja a szabadságot, ahol mind hite szerint, mind elvei szerint öntudatosan élhet.

A novellából Barbra Streisand főszereplésével készült nagysikerű zenés film, az előadásban ebből is felcsendül néhány ismerős dal.

Klein Judit zenész-operaénekes családból származik, kisgyermekkora óta zenél és énekel. A zsidó zenei világ jó ismerője, otthon van minden műfajban a hagyományos és a modern klezmertől kezdve a filmzenék, musicalek világáig. Énekelt klezmeregyüttesben, de zenés szólóestjeivel is rendszeresen fellép. “Civilben” a Scheiber Sándor Gimnáziumban héber nyelvet és judaisztikát tanít.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.