Kultúra

Mellek miatt tiltották volna be a kiállítást?

"A keresztény erkölcsök megsértése" miatt mondta vissza a fenntartó Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) Dés Márton kiállítását a Ferencvárosi Pincegalériában - mondta el a művész kedden az MTI-nek, Tóth Betty, az FMK vezetője ezzel szemben közölte: a tárlat megnyitásának semmi akadálya.

A fiatal képzőművész közölte, hogy Friss bontás – Festmények az év minden hónapjából című tárlatának megnyitóját szerdán tartották volna a Mester utcai galériában. A kiállításhoz meghívó készült digitális formában, amelyet május 16-án a pincegalériát fenntartó FMK szét is küldött.

Dés Mártont azonban beszámolója szerint másnap délelőtt a művelődési központ megbízott igazgatója telefonon arról tájékoztatta, hogy Nikodém Lajos, aki a Ferencvárosi Önkormányzat Humán Ügyek Bizottságának külsős tagjaként a kiállítást megnyitotta volna, a meghívót meglátva felháborodott.

Nikodém a galériaigazgatón, Tóth Bettinán keresztül azt üzente a művésznek, hogy nagycsaládos, keresztény apaként erkölcstelennek tartja a kiállítás témáját, szerinte a meztelen, fekete lányokat ábrázoló kép egyáltalán nem illik a pünkösdi megtisztuláshoz – írja az Index. A lap úgy tudja, hogy a politikusnál a meghívóban szereplő, Hét fő bűn című Dés-vers is kiverte a biztosítékot.

Ezt követően az FMK munkatársai “erkölcsileg” megvizsgálták a galériában már elhelyezett képeket, majd közölték: válogatott képanyaggal és egy “önkormányzat-barát” meghívóval egy héttel később megnyílhatna a kiállítás – mondta Dés Márton, aki azonban a “cenzúrázási kísérletet” némi gondolkodás után elutasította.

Máshogy emlékszik a galéria

Tóth Betty ezzel szemben az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy miután május 17-én megtekintette a tárlat anyagát, azzal kapcsolatban semmilyen kifogása nem volt.

A néhány hete hivatalba lépett igazgató emlékeztetett arra, a pincegaléria tárlatait egy elődje által megbízott, külsős kurátor, Forián Szabó Noémi rendezte, a kiállításról az FMK vezetésének semmilyen információja nem volt. Tóth Betty ezért május 17-én arra kérte Dés Mihályt, hogy a megfelelő előkészítés miatt a megnyitót halasszák el, erre elmondása szerint a művész nyitottnak is mutatkozott, a kurátor azonban később elutasítóan és ellenségesen reagált.

A megbízott igazgató hangsúlyozta, továbbra is fenntartják a jogot és a felelősséget – a művésszel való egyeztetés szerint – a kiállítás bármilyen előkészített időpontban történő megtartására, a külső kurátorral kötött szerződést azonban felbontják.

Dés Márton azt közölte, hogy a megnyitó eredeti, szerda délutáni időpontjában és helyszínén vár minden meghívottat, csak a galéria előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik