Kultúra

Meghalt a Doors egyik alapítója

Ray Manzarek (Ray Manzarek)
Ray Manzarek (Ray Manzarek)

Ray Manzarek, a világhírű rockegyüttes billentyűse 74 éves volt.

A zenészt Németországban, egy bajorországi klinikán érte a halál hétfőn – erősítette meg a The Doors Facebook-oldalán is közzétett hírt az együttes menedzsere, Tom Vitorino. A billentyűs hosszú ideje rákban szenvedett.

Manzarek 1939-ben született Chicagóban, az 1960-as években Kaliforniában találkozott Jim Morrisonnal, az együttes későbbi énekesével, aki akkoriban még költő volt. Megalapították a The Doorst, amely Robby Krieger gitárossal és John Densmore dobossal kiegészülve a rocktörténet egyik legsikeresebb bandája lett, és legendája még évtizedekkel Morrison 1971-ben bekövetkezett halála után is él. Sikereiket olyan számok tették halhatatlanná, mint a Riders On The Storm, a Break On Through to the Other Side és a Light My Fire.

Morrison váratlan halála után Manzarek egy ideig még megpróbálta együtt tartani az együttest, ő énekelt, de a banda végül széthullott. A billentyűs az évek során más zenekarokban is játszott, majd író lett és filmeken dolgozott. Később újra összeállt Kriegerrel.

A gitáros úgy fogalmazott, mélyen lesújtotta barátja halálának híre. “Örülök, hogy az elmúlt évtizedben újra Doors-számokat játszhattam vele. Ray fontos része volt az életemnek és mindig hiányozni fog” – írta közleményében.
A The Doors, amely világszerte több mint 100 millió albumot adott el, bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, Manzareket pedig a műfaj legjelentősebb billentyűsei között emlegették, főleg azért, mert hangszere fontos szerephez jutott az együttes zenéjében, egy olyan korban, amikor a gitárjáték dominált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik