Kultúra

Kolozsvárra érkezett a Nobel-díjas író

Kolozsvárra érkezett vasárnap Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, akit hétfőn a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktorává avatnak.

Mario Vargas Llosa vasárnap este Ezeregy éjszaka című drámájának a bemutatóján vesz részt a kolozsvári román Nemzeti Színházban. A díszdoktori cím átadási ceremóniáját hétfőn tartják az egyetem dísztermében.

Mint a BBTE honlapján közölte, a dél-amerikai írót az egyetem bölcsészkarának javaslatára tüntetik ki. “Mario Vargas Llosa több szólamú alkotása állandó védőbeszéd a fikció fontossága mellett az emberi lét meghatározásában. (…) Abban a valóság az elképzelttel keveredik, az élet pedig a képzeleterő által teljesedik be” – idézte az egyetem közleménye Corin Braga dékán hétfői laudációjának egy részletét.

A hétfői ceremóniára várják Peru bukaresti nagykövetét és a román fővárosban működő Cervantes Intézet igazgatóját.

Kedden Élhetnénk-e a fikcióba való menekülés nélkül? címmel nyilvános vitát rendeznek az egyetemen Mario Vargas Llosa és Gabriel Liiceanu, a könyveit románul megjelentető Humanitas könyvkiadó igazgatójának részvételével, és a Nobel-díjas író dedikálja is műveit.

A 77 éves írónak első, magyarul A város és a kutyák címmel megjelent regénye hozta meg az 1960-as években a nemzetközi elismertséget. 1995-ben megkapta a Cervantes-díjat, amely a legjelentősebb irodalmi elismerés a spanyol nyelven alkotóknak. A Nobel-díjjal 2010-ben tüntették ki “a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért, és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik