Kultúra

Tóték a szomszédból

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 05. 17. 10:30

Az Aradi Kamaraszínház társulata játssza a vásárhelyi BFMK színpadán a Tótékat pénteken este.

Örkény István nagysikerű darabját, a Tótékat játssza Hódmezővásárhely testvérvárosának, Aradnak a magyar színtársulata május 17-én, pénteken 19 órakor a BFMK színpadán.

A Tóték második világháborúban játszódik, de nem a fronton, hanem a hátországban. Tót Lajos községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Egy nap azonban: “Tóték most vendéget várnak. / Annyi az izgalom, hogy csak! / Egy Őrnagyot magukra zárnak. … – hangzik el műben.
A fiú parancsnoka ugyanis egy szép napon megjelenik, hogy Tótéknál pihenje ki a háború megrázkódtatásait. Tót Lajos
és családja mindent megtesz azért, hogy az őrnagy jól érezze magát. Mindent, ami emberileg lehetséges. De hogy mi az, ami emberileg lehetséges, ínséges időkben legalábbis nézőpont kérdése. A darab jól kiválasztott eszközökkel
jeleníti meg a diktatúrák által elnyomott mindenkori kisember élethelyzetét.

Az Aradi Kamaraszínház Tóték című darabját Balog József rendezte; az Őrnagy szerepében Harsányi Attilát láthatják a nézők holnap este 7 órától a BFMK színpadán. A házigazdát Geltz Péter, nejét Bacskó Tünde, lányát, Ágikát Éder Enikő alakítja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.