Kultúra

Rejtőt idézi a belvárosi fal

Elkészült a Rejtő Jenő pincérét ábrázoló falfestmény a Budapest belvárosában található Mika Tivadar-ház tűzfalán. A festmény témájáról tavaly ősszel közönségszavazás döntött, az ünnepélyes átadót szerdán tartják.

A 300 négyzetméteres tűzfal festési munkálatai öt napig tartottak, az utolsó simításokat kedden délután végezték a szakemberek. A terveket Tóth Balázs készítette, a kivitelezést Stark D. Zoltán és Medgyesy Nikolett végezték. A falfestményt ünnepélyes keretek között szerda délben adják át – közölte a Színes Város Csoport.

A köztérszínesítő akcióiról ismert szervezet és a városi legendákra szakosodott urbanlegends.hu honlap 2012 végén országos szavazáson kérte ki a városlakók véleményét, hogy milyen városi legenda kerüljön fel a VII. kerületi tűzfalra. Akkor a Nikola Teslát és Füttyös Gyurit megjelenítő grafikákra 6-6 ezer szavazat érkezett, Rejtő pincérére viszont 11 ezren voksoltak. A legenda szerint az író a Japán kávéházban soraival fizetett a pincéreknek, amikor elfogyott minden pénze.


Fotó: Hetesblog / Szöllősi Mátyás

A Színes Város Csoport további erzsébetvárosi tűzfalakat is kiszínesít ebben az évben: a Rumbach Sebestyén utcában több mint 1300 négyzetméter falfelületet festenek ki, további helyszínek várhatók a Kazinczy és az Akácfa utcában is.
A 2009-ben alakult csoport eddig kilenc budapesti kerületben és több vidéki nagyvárosban dolgozott, várakozásaik szerint idén túllépik a 16 ezer négyzetméternyi kiszínesített falfelületet.

„Budapestet szeretnénk felhelyezni a világ urban art térképére, és szeretnénk lehetőséget biztosítani a tehetséges fiataloknak a minőségi munkák elkészítéséhez, hogy a falak firkálása helyett művészi alkotásokat hozhassanak létre” – hangsúlyozta Flór Péter, a szervezet főtitkára.

Mika Tivadar vas- és rézárugyáros 1909-ben szecessziós stílusban építtette a budapesti épületet. Ez volt a gyár és a részvénytársaság központja is egyben. A házat – az eredeti műemlékjelleg megtartása mellett – 2012-ben újították fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik