Kultúra

Kulturszesz minden mennyiségben

Jubileumi gálaműsorral ünnepli 10. születésnapját a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) május 11-én, 19 órai kezdettel előbb a Dugonics téri Katolikus Házban majd 22 órától zenei programokkal a Grand Café Várkertben.

Nagyszabású, jubileumi gálaműsoron ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) régi és új tagjaival. A május 11-i rendezvénynek a Dugonics téri Katolikus Ház ad otthont, ahol 19 órától zenés, játékos, de néhol komoly előadás keretében idézi fel a társulat az elmúlt éveket.

Varga Norbert művészeti vezető irányításával a SZESZ az ünnepi évadban már több rendhagyó bemutatót jegyzett. Ősszel a Rohadt az államgépben valami című dokumentumjátékkal, majd egy balettelőadással, a Kortástánc interjú a vámpírral című táncjátékot állították színpadra.

Most az egész társulatot, sőt, a teátrum egykori színészeit, háttérmunkásait is megmozgató eseményre készülnek. A születésnapi gálaműsorra közel 170 egykori és jelenlegi játszót és munkatársat várnak, hogy együtt válogassanak a nevezetes előadásokból, s a régi játszók segítségével énekelhessenek és mesélhessenek. Így – többek között – Csokonai Karnyónéja, a Hubay-Ránki-féle Egy szerelem három éjszakája, vagy éppen a Simai Mihály művekből összeállított Félszárnyú tündérek völgye mellett Darvasi László Argentínája is megelevenedik a színpadon.

A SZESZ tagjai minden érdeklődőt szívesen látnak a gálán, hiszen a jubileumon együtt nosztalgiázhat a régi közönség, vagy éppen ismerkedhetnek meg a fiatalok az ifj. Horváth István és Paál István hagyományát követő, kísérletező társulattal. A rendezvényre a belépés ingyenes, de a társulat működésének finanszírozásához hozzájárulásokat a helyszínen elfogad.

Az estét zenei rendezvények zárják a Grand Café Várkertben, ahol a társulattal jó kapcsolatot ápoló formációk köszöntik a résztvevőket. A – szintén ingyenesen látogatható – SZESZ-éj 22 órakor a Rádió Mi szervezésében kezdődik a The Fiction Stop szegedi alternatív rockzenekar koncertjével, utána pedig a Rádió Mi lemezlovasai felelnek a hangulatért. A keverők mögött Stila (Peopleworkshop -PWS, Soundrise) Suhov és Wowbagger (Smokey Monday) szolgáltatja a talpalávalót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik